Daybroke – What Nature Started

Daybroke - What Nature StartedEr zijn van die muziekjes die eigenlijk nogal een clichématige opzet hebben, maar je desondanks meteen bij de kladden pakken. Foo Fighters is zo´n band die dat effect heel wat keren voor elkaar heeft gekregen bij mij. Het Nederlandse Daybroke vist in dezelfde vijver en blijkt het kunstje ook te beheersen. Sowieso ziet het digipack van What Nature Started er professioneel en gelikt uit, maar wat belangrijker is, ook muzikaal krijgen ze het voor elkaar om reuze hitgevoelige rocksongs te schrijven en die ook nog eens zodanig uit te voeren dat je meteen mee zit te tikken. “Sing My Song” bijvoorbeeld. Tien maten ver, ik heb m’n iPod op shuffle staat en heb dus nog geen idee wat ik zit te luisteren, maar m’n voeten hebben daar lak aan en zijn vrolijk voor zichzelf begonnen. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik aan Foo Fighters moet denken. In “Sabotage” bijvoorbeeld is dezelfde aanpak te horen: door de drums voortgestuwde strakke gitaren, met zanglijnen die door Dave Grohl bedacht hadden kunnen zijn. Nou ja, eerlijk gezegd geldt dat ook voor “Turn You On” en “Rescue Me”, terwijl “Hey Girl” en “The Cure” dan weer geslaagde Queens-Of-The-Stone-Age-songs-van-eigen-hand zijn. En dan ben ik net halverwege. Kortom, oprichter Tom Sikkens (ex-Wealthy Beggar) en zijn mannen zullen de originaliteitsprijs niet winnen met What Nature Started. Maar eerlijk is eerlijk, de songwriterscapaciteiten van de heren en zeker ook Sikkens´ productie maken dat het wel stuk voor stuk lekkere songs zijn. Volgende keer iets minder veilig bij de grote voorbeelden blijven en Daybroke zou zelfs een gezond exportproduct kunnen worden. Maar voor dit debuut hoeven ze zich bepaald niet te schamen. Met alleen netjes binnen de lijntjes inkleuren krijg je nog niet zo´n lekkere plaat als What Nature Started.


mij=Vulkanize / Rough Trade

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven