Disco Ensemble – The Island Of Disco Ensemble

Disco Ensemble - The Island Of Disco EnsembleZelden was een naam meer misplaatst voor een band dan bij het Finse Disco Ensemble. Als deze vier Finnen een ding namelijk niet maken, dan is het disco. Al zou je je er best goed op uit kunnen leven op een dansvloer. Op een bedje van moderne punk gaan deze post-hardcore knakkers namelijk weer goed los op hun vierde cd The Island Of Disco Ensemble. Vooral songs als “Pitch Black Crowd” en “Life Of Crime” hebben een bijna onstuitbare drive. Vooral dat eerste nummer combineert genadeloos een ontzettende bundel energie met een supercatchy melodie. Niet meeblèren is ongewenst. Toch kan de band ondertussen ook uitstekend uit de voeten met het middentempo en kunnen ze zelfs een puike ballad schrijven. In zo’n midtempo songs als single “Protector” komt zanger Miikka Koivsto prima tot zijn recht. Nog beter is wat dat betreft “Get Some Sleep”. Dat is een in een synthesizerbad ondergedompelde ballad met post-rock-achtig gitaarwerk die richting epische refreinen doortrekt. Om daarna de synthesizer steeds meer van zich af te slaan. Het heeft wel wat weg van het machtige Dredg. Door de volle, strakke productie van Lasse Kurki komt The Island Of Disco Ensemble lekker hard als een wall-of-sound je speakers uit denderen. Dat hoor je goed in “So Cold”, met tekstueel een knipoog naar Evita, waarin de vette Körg-sound bijna de gitaren de tent uitjagen. Het toont maar weer eens aan dat Disco Ensemble niet bang is om van de platgetreden post-hardcore-wegen af te wijken. Dat is ook de reden waarom ik Disco Ensemble zo’n koele band vind.


mij=Fullsteam / Rookie / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top