iLiKETRAiNS – He Who Saw The Deep

iLiKETRAiNS - He Who Saw The DeepIk heb de afgelopen weken een raar soort verhouding opgebouwd met de nieuwe iLiKETRAiNS cd He Who Saw The Deep. Normaal gesproken als ik een cd goed vind dan, kan ik ’em eindeloos blijven draaien totdat anderen er een punthoofd van krijgen. Bij He Who Saw The Deep niet. Als ik de cd een keer gedraaid heb, dan schuif ik ’em bijna plechtig weer weg uit mijn playlist. Het lijkt wel of ik even bij moet komen van de pracht die de donkere bariton David Martin en zijn drie medebandleden me voorschotelen. Het zou kunnen dat het komt door de zwaarmoedigheid van de elf songs. Want vrolijk stemt He Who Saw The Deep (alleen die titel al!) net als zijn voorganger Elegies To Lessons Learnt bepaald niet. De treurigheid in de zang van Martin doet me bij tijd en wijle denken aan de treurnis brengers van My Dying Bride. De mix van de doomy minimale traagheid van Joy Division met het meesterlijke gevoel voor melancholie van Godspeed! You Black Emperor en Explosions In The Sky heeft de band op sublieme wijze geoptimaliseerd. Ze zijn wat verder van de post-rock afgedreven en zoeken meer de traagheid van zaken op, maar nemen ook meer plek voor variatie. Dat maakt dat de roep om kolkende crescendo finales afneemt. Songs die gaan tot op het bot en door de (duidelijk verstaanbare) teksten die geïnspireerd zijn op pittige boeken van onder meer George Monbiot en James Lovelock mij nog harder raken. Met “Sea Of Regrets” als een van de absolute hoogtepunten. Luisteren naar iLiKETRAiNS vreet energie en stelt je niet in staat wat anders er naast te doen. He Who Saw The Deep zuigt op imponerende wijze alle aandacht naar zich toe.


mij=I Like Trains / Konkurrent

19 reacties

 1. Grappig. Ik heb hetzelfde. Je moet hem niet te snel achter elkaar draaien.
  maar george, dat verbaast je toch niet? jij bent net als ik iemand met goede smaak πŸ™‚
  Haha. Laten we het er op houden dat onze smaken elkaar raken. Af en toe πŸ™‚
  Op de goede momenten πŸ˜‰
  Kerstweggevertje van I Like Trains: Wham’s Last Christmas: http://ilikepress.co.uk/ILT_Last_Christmas.mp3
  @Storm: gatverdamme.
  Overigens heten ze tegenwoordig I Like Trains. Vraag me niet waarom.
  misschien was Apple niet blij met die kleine i-tjes.
  @Ludo: dat zal wel ja. Maar ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat de bandnaam nu dus niet klopt πŸ™‚
  @George Maar dan doe de spotifyer het niet. Net als de concertagenda.
  @Storm: allemaal de schuld van Apple ja.
  niettemin wel een verbetering, gemekker over grote en kleine letters bij bandnamen is zo irritant. meer iets voor emoteenbopbandjes.
  @Ludo: en dEUS dan? πŸ™‚
  begrijpelijk, maar toch stom. πŸ˜‰
  geniaal album net als z’n voorganger en de EP daarvoor, idd niet voor iedere dag maar wel voor de momenten dat je even ultiem tot rust wil komen
  @Nol: Dat dacht ik πŸ™‚ Balen dat ik de gigs volgende week onmogelijk kan zien πŸ™
  Helemaal gemist: Ook bij Sirens heeft iLiKETRAiNS weer een fraaie clip gemaakt: http://vimeo.com/23750264

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven