Imogen Heap

Hier in Nederland staat ze vooral bekend als ‘die ene van de The OC Soundtrack’. Het afgelopen jaar kreeg haar bekendheid nogmaals een boost omdat de Amerikaanse zanger Jason Derulo haar stem samplede in een van zijn hits. Enkele weken geleden stond de zangeres voor een behoorlijk gevulde Melkweg en ik wist eerlijk gezegd nog steeds niet hoe je haar naam uitspreekt. Imogen Heap ziet er niet alleen uit als een plaatje maar blijkt ook zo genoemd te worden. ‘Imagen’, legt haar tourmanager uit.
Imogen Heap
De Engelse dame zelf komt ondertussen binnen met tassen kleding. Ze heeft net geshopt in onze hoofdstad en is van plan om hier na de soundcheck nog even mee verder te gaan. Imogen Heap zit midden in haar Europese tour en wilt derhalve elke dag op de planken staan met een net bij elkaar gewinkeld outfit. Na een voorstelrondje trekt ze direct haar nieuwste aanwinst uit een tas, laat haar zien aan een ieder die geïnteresseerd is en gaat vervolgens heen en weer wippend zitten. Heap staat bekend als enthousiast en ze praat dan ook veel.


mij=Interview: Maartje. Foto's: Tim Leguijt
Het is inmiddels al zo’n tien jaar geleden dat ze voor het eerst in Nederland optrad. 'Ik weet het nog goed, de eerste keer hier. In de Paradiso en er was bijna niemand'. Na die bewuste show heeft ze zich samen met haar crew een dagje ingeleefd in de hogere Nederlandse sferen. Heap vertelt wel dat ze nog nooit langer dan twee dagen in onze hoofdstad is geweest. Ze heeft er dan ook simpelweg geen tijd voor. Haar muzikale carrière en alle projecten die daaruit voortvloeien brengen de zangeres heel de wereld over. Toch vindt ze hier in Europa spelen het leukst. 'In Amerika zijn de shows veel groter, ik ben bekender daar vanwege The OC. Maar ik vind het juist leuk in wat kleinere zalen. Met uitzondering van de avond in The Royal Albert Hall in Engeland, maar dat is natuurlijk ook een buitencategorie'. Op deze avond, ruim een maand geleden, bracht ze samen met een orkest een zelf gecomponeerd stuk ten gehore. Ondertussen is Heap alweer bezig met eenzelfde project voor in 2011. 'Ik vind het geweldig om grote, orkestrale, stukken te componeren. Had ook nooit gedacht dat ik het zou kunnen, maar het werd een geweldige avond. We hebben zo bovendien veel aandacht kunnen vestigen op het Love the Earth-project, dat ik opgestart heb om kinderen bewuster te maken van de aarde en van alle natuur die ze al om zich heen hebben'.
Imogen Heap
Op deze manier is de zangeres ook bezig om mensen bewuster te maken van waar hun voeding vandaan komt. Ze ziet het niet direct als de plicht van een artiest om dit te doen, maar wilt wel graag alle handvatten aangrijpen om de wereld een mooiere plaats te maken. In Amerika nodigde ze tijdens haar vorige tour per avond locale talenten en koren uit om mee te spelen. De live improvisaties die zo ontstonden werden per avond opgenomen en aangeboden op internet. Voor een dollar kreeg je een track en het geld ging steeds naar een lokaal goed doel. Een manier om nog meer binding met de locale situatie te krijgen. In Europa werkte dit jammer genoeg niet zo. In Europa ben ik elke dag in een ander land, een andere situatie. In Amerika lijkt alles veel meer op elkaar. Dat is zowel een pluspunt, het zorgt voor saamhorigheid, als een minpunt. Ik houd juist van de constante verandering in Europa, daarom tour ik uiteindelijk liever hier. Toevallig hebben we vanavond wel een lokale violiste op het podium en een paar dagen gelden, in Denemarken, was er een koor uit de omgeving.
Toch is Imogen geen rondreizende hippie. Ik vraag haar in hoeverre ze het belangrijk vindt om haar status te gebruiken om mensen te doordringen van haar mening. Ze vertelt dat muziek voor haar vooral ook een manier is om mensen samen te brengen. 'Het gaat er niet om dat mensen hetzelfde gaan denken als ik. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat veel grote problemen ontstaan als het al bij de basis niet lekker loopt. Als er aandacht is voor problemen thuis, met ouders, met vrienden en met de omgeving, dan kunnen veel grotere problemen opgelost worden. Dat probeer ik wel uit te dragen, maar ik eis absoluut niks van mijn fans. Misschien heb jij wel een winkel met lokale producten of ben je een zelfstandig ondernemer met een klein bedrijf, dat soort initiatieven wil ik heel erg steunen en ook duidelijk maken bij mijn fans hoe belangrijk zoiets is. Op die manier houd je een groep namelijk instant. Zo bind je met je omgeving en dat zorgt voor meer welzijn'.
Ze wilt liever als rockster gezien worden dan als wereldverbeteraar. Als de zangeres begint te vertellen over het gebruik van elektrische gitaren op haar laatste album Ellipse, uit 2009, beginnen haar ogen te glinsteren. Als ze thuis is gaat Imogen los op gitaarsolo’s van Guns ’n Roses en Iron Maiden. 'Maar er zullen nooit gitaarsolo’s in mijn nummers zitten, denk ik. Ellenlange gitaarsolo’s achter elkaar vind ik altijd een beetje saai worden. Alleen af en toe, als er verder niemand is, dan gooi ik mijn haar achterover en ga ik los naast de radio”.
Imogen Heap
Tussen de release van Ellipse en het daarvoor uitgebrachte Speak For Yourself zaten vier lange jaren. Ook nu toert ze eigenlijk al een kleine twee jaar met het laatste wapenfeit. Een nieuw album zit nog niet in de koker. Komt het doordat ze zo druk is met andere projecten naast haar muziek? 'Ik ontdek nu pas dat hoe meer ik doe, hoe meer ik ook ga doen. Ik doe nu dingen waardoor ik me goed voel en ben alleen capabel om te schrijven als ik in een positieve vibe zit. Maar het schrijven van nieuwe nummers gaat sowieso niet makkelijk bij mij. Het beste is om voor mezelf een deadline te stellen. Om te zeggen van ‘ik ga nu een week songs schrijven’ en dan gewoon vrij te nemen en mezelf op te sluiten. Ik heb nu genoeg nummers geschreven om door te hebben wat werkt en wat niet, wanneer ik moet stoppen met een idee omdat het niet goed voelt. Het lastige met albums is dat je een nummer of twaalf moet hebben, ik schrijf er wel zoveel maar daar doe ik lang over. Dan ligt een nummer twee jaar op de plank te verstoffen. Dat is zonde. Ik verwacht eerder dat ik volgend jaar nummers los of in bundeltjes uit ga brengen. Dan komt er weer een mooi nieuw album over een jaar of twee'.
Heap verwacht niet dat een nieuw album nog veel fysieke kopieën zal verkopen. Zelf vind ze cd's met boekje en artwork nog steeds een meerwaarde hebben, de Engelse wil ze dan ook sowieso blijven maken om de kleine groep liefhebbers een plezier te doen. ’s Avonds verkopen de schijfjes nog goed na de show. Eenmaal op het podium showt ze haar net gekochte jurkje en kwettert ze de nummers aan elkaar. Hoogtepunt is het moment waarop ze een keytar ter hand neemt. Als een echte rocker laat de zangeres zien dat zij zoveel meer is dan sample uit een Jason Derulo-track.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven