James Blake – James Blake

james_blake-james_blake.jpgEen dikke hug voor degene die het debuutalbum van James Blake ruim voor de releasedatum (begin februari) gelekt heeft. Want het kon zo echt niet langer meer. In 2010 liet producer James Blake van zich horen met drie ep’s, ieder met een eigen geluid, met het op pianoklanken gebouwde Klavierwerke als eerste hoogtepunt. Dat was meer dan voldoende om reikhalzend naar het komende debuutalbum uit te kijken. De eerder uitgebrachte prachtsingle van dit album, “Limit To Your Love”, is een dubsteppende cover van een albumtrack uit 2007 van Feist. Dit leverde hem prompt een hit op en al gauw dook zijn naam op in de polls van de acts die 2011 zullen bepalen. Waarom zouden we dan moeten wachten tot februari 2011? Toen het titelloze album lekte in december 2010 werd deze dan ook massaal bij de torrentboeren weggegrist en verslonden. En gezien de verwonderde en enthousiaste reacties die volgden heeft hij de hooggespannen verwachtingen meer dan waar gemaakt. James Blake is een bijzonder en verrassend album met een nieuw, uniek geluid. Niet alleen haalt hij de diepgebaste dubstep uit de clubsfeer en brengt hij deze terug naar een minimale, verstilde kern. Wat zijn geluid werkelijk bijzonder maakt is dat hij dit integreert met dikke lagen soul, gospel en folk. Oude conventionele muziek, ontleed, vervormd en opnieuw opgebouwd met ambient samples en warme, dramatische klanken uit de piano en mellotron. Schetsen zijn het, waar de (gesamplede, vervormde en veelal ge-autotunede) stemmen volledig in dienst staan van de muziek en andersom. Liefhebbers van de witte soul van Jamie Lidell zullen hier herkenning vinden, maar net zo goed hoor je ook de sfeer van Antony and The Johnsons (“Why Don’t You Call Me”), of de naakte schoonheid van Bonnie ‘Prince’ Billy en Bon Iver (de track “Measurements”). 2011 is begonnen en ja, het is nu al het jaar van James Blake.


mij=R&S Records

17 reacties

 1. Ludo

  ja onleesbare tekstboekjes dat is ook zo wat, grom.
  in de fite Blake hoesje Grant hoesje vind ik het blauw van Blake mooier, maar Grant’s blik zegt wel wat, heeft toch wel iets persoonlijks. Blake is wel heel eh bleekjes neutraal.

 2. Morgen dus live in Simplon. Goed en terecht stukje, het is bijzonder knap wat Blake doet.
  “Limit To Your Love” lokt als 3FM Megahit slechts twee reacties uit: of je vindt het helemaal geweldig, of je vindt het helemaal niks. (Kan afhankelijk zijn van de kwaliteit van je speakers)
  http://bit.ly/hI7l8N (via @stephanvanp)
  Ik heb geweldige speakers, stn, maar ik vind het helemaal niks. Maar misschien moet ik juist hele slechte speakers hebben.
  de hoes is in elk geval een beetje inspiratieloos, zou op een forum wel een mooie thema-draad kunnen zijn. (John Grant past er bijvoorbeeld bij)
  @Ludo: dat was inderdaad niet mijn favoriete hoes van 2010. In de binnenklap van de digipack wordt je getrakteerd op stuk wegrottend roadkill. En het tesktboekje is ook nog eens vrijwel onleesbaar…
  ja onleesbare tekstboekjes dat is ook zo wat, grom.
  in de fite Blake hoesje Grant hoesje vind ik het blauw van Blake mooier, maar Grant’s blik zegt wel wat, heeft toch wel iets persoonlijks. Blake is wel heel eh bleekjes neutraal.
  Mooie lowbudgetclip bij tweede single “The Wilhelm Scream”: http://truetosound.net/videos/8335-james-blake-the-wilhelm-scream-official-video/
  ik vind Rene Passet zowel in OOR als op KM een prima recensent maar bij zijn verhaal over Blake voor KM krijg ik ‘t gevoel dat ie t eigenlijk niet veel soeps vind…
  Wat een plaat!!!
  “The Wilhelm Scream” blijkt een cover van een nummer van zijn pa: http://soundcloud.com/imranahmed/james-litherland-where-to-turn
  En voor wie nog niet wist wat The Wilhelm Scream eigenlijk is: http://www.youtube.com/watch?v=cdbYsoEasio
  Limit To Your Love live bij de Laatste Show: http://vimeo.com/20221877 (via @disco_naivete)
  Acht songs live bij Studio Brussel te streamen:
  http://www.stubru.be/media/herbeleefthelivingroommetjamesblake
  Een chill dubstep remix van James Blakes “The Wilhelm Scream”:
  http://westlacnct.com/2011/04/16/james-blake-the-wilhelm-scream-l-meij-remix/
  Video bij James Blake’s “Lindesfarme” http://p4k.in/mrle6S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven