Trent Reznor And Atticus Ross – The Social Network

trent_reznor-the_social_network.jpgIk ben geen fan van Facebook. Als roddelvoer-, klets- en fotosite werkt het prima, verder bevat de site vooral tijdverslindende onzin. Dat David Finchers biopic The Social Network over het ontstaan ervan zo’n hit werd, had ik niet echt verwacht. Maar het is een fascinerend portret dat er van de weinig sociale Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wordt neergezet. De geek in mij maakt een sprongetje als hij in het begin van de film met wat slimme PHP een hotornot.com-kloon van de universiteitssmoelenboeken in elkaar zet. Wat volgt is een lange film vol harde business, begeleid door bleke, instrumentale sfeermuziek door Nine Inch Nails-voorman Trent Reznor en Atticus Ross (sinds With Teeth bij NIN betrokken). Soms naargeestig en lekker diep, maar veelal functioneel voortsappelend en vergeetbaar. Potentiële singles zitten er niet tussen, maar liefhebbers van Reznors toegankelijkere muziek moeten de tracks “In Motion”, “Intriguing Possibilities” en “Complication with Optimistic Outcome” checken. Vreemdste eend in de bijt is verder een cover van Griegs “In the Hall of the Mountain King” (er was namelijk wat Edwardiaanse muziek nodig voor een tuinfeestscene). Verder recyclet Reznor hier in wezen zijn Ghosts-project: “A Familiar Taste” is “Ghosts 35”, “Magnetic” een bewerkte “Ghosts 14” en ook track 7, 13 en 15 komen vermoedelijk zo uit de Ghosts-sessies. Het is allemaal goed maar grotendeels dus keurig binnen Reznors lijntjes. Onvergelijkbaar met diens oude harde werk op een soundtrack als die van Lost Highway. Ik weet nog hoe ik als puber “AND I WANT YOU!!!” meebrulde bij “The Perfect Drug”. Een dergelijk nummer ontbreekt. Van mij mag Trents filmmuziek onderhand wel weer wat asocialer.


mij=Null

2 reacties

 1. Stonehead

  die Mountain King muziek zit in een roeiscene. 🙂 (geen tuinfeest, zover ik me herinner)
  overigens een misser mijns inziens, of het komt gewoon omdat ik dan altijd denk RUFFNECK RULES DA ARTCORE SCENE!!
  de rest vd soundtrack viel nauwelijks op, de film daarentegen is prima.
  @Ludo: ik moet’em snel eens bekijken.
  over soundtracks gesproken, ik zie dat de Beach Boys op Spotify hun tracks van de Mr Fantastic Fox OST hebben laten verwijderen. Boe! En Ol’Man River was nu net het mooist daar. Vraag me af of ze op Premium dan wel weer verschijnen.
  Dat laatste zal wel niet. Het spelletje Angry Birds is payware op de iPhone en gratis (met reclame) op Android. Dat laatste levert (onverwacht) veel meer op, aldus de makers.
  En Ghosts VI is ook alweer in de maak:
  http://www.nu.nl/film/2419373/nine-inch-nails-frontman-maakt-soundtrack-millenium.html
  http://www.billboard.com/news/glee-trent-reznor-win-big-at-golden-globe-1004139219.story
  Overigens valt deze soundtrack dus niet onder de Creative Commons-license, in tegenstelling tot Ghosts en hoewel enkele tracks dus exact hetzelfde zijn. Je kunt je dus afvragen wat voor copyright er nu op “A Familiar Taste” zit. Bij software komt dat soort ‘dual-licensing’ overigens ook voor.
  @Stonehead: zit je nu je eigen comment te editten of is dat de baas zelve? Want er stond zojuist toch een KtH link…
  @George: ik zocht naar een Engelse link eigenlijk. Billboard is beterz!
  Oh, die van KtH is veel beter zie ik nu 🙂 http://kickingthehabit.nl/2011-01-17/een-heuse-golden-globe-voor-trent-reznor
  En hop. Ook de Oscar ging vannacht naar Trent Reznor. Deze soundtrack is dus inmiddels echt overláden met prijzen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Social_Network_(soundtrack)
  The New York Times ging bij Trent thuis langs voor een interview. http://www.youtube.com/watch?v=m80r4mhZ5ak&hd=1 (via @auxmasterfader)
  lol ik las in een split second The New York Times ging bij Trijntje thuis langs.
  WTF 🙂
  Dat gaat hard. Ghosts VII ook al besteld
  http://www.dreadcentral.com/news/42912/academy-award-winner-trent-reznor-score-and-put-bite-abraham-lincoln-vampire-hunter
  Er zijn 7 minuten gelekt van Reznors nieuwe OST bij de Amerikaanse Millennium-films.
  http://kickingthehabit.nl/2011-08-11/luister-filmmuziek-trent-reznor-the-girl-with-the-dragon-tattoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven