Aretha Franklin – The Legendary Concertgebouw Concert 1968 (DVD)

Aretha-Franklin_The-Legendary-Concertgebouw-Concert-DVD.jpgHet jaar was 1968, de plek het Concertgebouw in Amsterdam en een groot deel van Nederland moet er bij geweest zijn. Zo niet fysiek, dan wel op afstand, want de AVRO (jawel!) nam het naar verluid enige optreden dat Aretha Franklin ooit in Nederland gegeven had, op voor de televisie. Waarna het legendarische optreden subiet vergeten moet zijn, al was het maar omdat het nooit weer uitgezonden werd. De banden waren gewist, zo ging het verhaal, en iedereen geloofde het, want dat was gebruikelijk in die tijd. Totdat radio- en televisiemaker Hans Mantel de opnames terugvond. Na restauratie is het concert nu op DVD uitgebracht en kan wederom heel Nederland zich verbazen over het uitzinnige en intense feest dat de Queen of Soul teweeg bracht. Ze was 26 jaar, misschien wel op de toppen van haar kunnen, en in elk geval volwassener dan de organisatoren in het Concergebouw. Ze opent met “Satisfaction” van The Stones en de zaal ontploft. Een klein incidentje met een bos bloemen maakt de officials bloednerveus en het publiek nog doller. Iemand komt het publiek vertellen dat ze rustiger moeten zijn, maar uiteraard is dat vergeefse moeite. De adrenaline en passie zijn zo puur als maar zijn kan en de gedateerde manier van opnemen, het gedrag van officials en publiek (ultra-hip gekleed) en vooral de grootse stem maken deze DVD inderdaad legendarisch.


mij=Red Bullet

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top