Sun Airway – Nocturne Of Exploded Crystal Chandelier / Surrounded – Oppenheimer And Woodstock

Het zijn hectische dagen in Huize Gr.R. Er gebeurt een boel en er moet evenveel geregeld worden. Dat levert veel geren van hot naar her op en dan kan het allemaal even wat teveel worden. Tijd om gas terug te nemen en dat doen we met twee bandjes die allebei zeggen te shoegazen, maar dat rustig aan doen: Sun Airway en Surrounded.
Sun Airway - Nocturne Of Exploded Crystal ChandelierSun Airway uit Philadelphia, kiest op zijn debuut Nocturne of Exploded Crystal Chandelier, vooral de elektronische shoegaze-variant. Dat manifesteert zich in breed uitwaaierende toetsenpartijen, ondersteund met zo nu en dan een heerlijk pingelend gitaartje, die vooral aan The Notwist doen denken. Althans een The Notwist die verzopen is in een enorme bak echo-echo-echo. De wijdse productie en de ver naar achteren gemixte vocalen geven het geheel een lekker trippy sfeertje dat het vooral goed doet als je zit uit te blazen in de trein. Heel even zit je een universum of twee verderop in plaats van tussen Amsterdam en Utrecht.
Surrounded - Oppenheimer And WoodstockSurrounded pakt het allemaal nog grootser aan. Ze zijn de Zweedse broertjes van The Flaming Lips en ze zeggen zelf beïnvloed te zijn door Pink Floyd. Hun derde werkje is Oppenheimer and Woodstock. Ik kende de band niet voor ik deze plaat hoorde en was er vast van overtuigd dat Oppenheimer and Woodstock de bandnaam was. De muziek is kamerbreder dan kamerbreed. Psychedelische rock met een postrockopbouw en, zoals zovele Zweedse band, ook een stevige scheut Britpop. Een band als Doves is niet zo heel ver weg. Alleen trekt Surrounded de trip langer door, maar dat zal de Pink Floyd-invloed wezen. Ze noemen zelf nog Granddaddy en Built to Spill als bands die er voor hun toe doen en vooral die laatste hoor je. Zonder dat dat ten koste gaat van een eigen geluid. Indrukwekkend plaatje!


mij=Dead Oceans / Konkurrent & One Little Indian / Bertus

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven