Lia Ices

Ze probeerde het eerder onder haar geboortenaam Lisa Kessel en de groepsnaam The Marine, maar heeft nu pas echt succes met de artiestennaam Lia Ices. De 28-jarige komt uit Amerika en maakt fragiele koptelefoonmuziek. Met dank aan het tekenen bij Jagjaguwar Records (Black Mountain, Bon Iver, Ladyhawk) en een samenwerking met grootmeester Bon Iver is ze momenteel ook Europa aan het veroveren. Ze doet in New York optredens met Anna Ternheim, Iron & Wine en The XX, maar staat ook regelmatig als headliner op de planken. Ze wordt vandaag massaal besprongen door de pers in Amsterdam en hoewel ze het graag had gewild, heeft ze geen tijd om nog even door onze hoofdstad te gaan slenteren.
Lia Ices


mij=Interview: Marz667. Foto's: Jelmer
Kartonnen piano
Veel ouders willen dat hun kinderen succesvolle profvoetballers worden, en ook de Kessels kregen de interesses met paplepels ingegoten. Haar ouders zijn namelijk zeer artistiek en succesvol. Haar vader is redelijk muzikaal en een goede dichter en haar moeder is een fotograaf. ‘Ik ben sinds een jonge leeftijd bezig met kunst. Ik speelde bijvoorbeeld piano en had balletlessen. Mijn ouders stuurden me al op pianoles toen ik vijf jaar oud was, zoals denk ik veel ouders doen met hun kinderen. Ik hoor mijn hele leven al muziek in mijn hoofd en ze hadden een papieren piano voor me gemaakt om thuis op te oefenen. Dat zit zo: een piano is niet alleen heel erg duur, maar ook enorm groot, dus ze hadden het idee om er gewoonweg een zelf te maken. Die was gemaakt van karton geloof ik. Maar niet veel later realiseerden ze dat ik het echt meende en kochten me er echt één. Ik heb uiteindelijk lessen gevolgd totdat ik twaalf jaar was. ’ Ze was destijds nog niet erg bezig met het schrijven van muziek noch teksten, maar speelde grote bekende klassieke stukken. Het schrijven kwam later en resulteerde in twee studioplaten.
Lia Ices
New York
In Nederland is verhuizen geen groot probleem en is het volkomen normaal; veel studenten trekken naar studentenhuizen en merken bijna geen verschil; zolang er maar een dak boven het hoofd hangt. In enorme landen als Amerika is verhuizen wel degelijk een groot verschil. Het verhuizen was voor Lisa Ices een logisch gevolg door één van haar studies. Ze ging bij Tisch School of the Arts studeren aan de New York University (NYU) – de grootste particuliere universiteit van de Verenigde Staten – en ze was ervan overtuigd iets met theater te gaan doen. ‘Het is altijd mijn main focus geweest om later de kant van theater op te gaan. Ik dacht altijd dat acteren mijn toekomst zou gaan worden. Ik denk ook dat ondanks mijn muziekcarrière, mijn echte toekomst meer acteren en theater zal gaan worden hoor. Niet per se films of musicals, maar het moet gewoonweg het juiste project zijn.’
De Big Apple puilt uit van de mogelijkheden en is een soort magneet voor artistieke mensen. ‘De stad heeft zoveel verschillende mensen die zoveel verschillende dingen aan het doen zijn. Ik kan het me niet voorstellen dat ik wat ik nu doe in een totaal andere stad zou doen. Ik ga wel graag naar andere plekken om te schrijven, maar de grootste inspiratie en thuisbasis zal altijd New York blijven.’ De stad heeft ook veel kunstzinnige vrienden van Lia en het is daardoor de perfecte plek om te vertoeven, maar ook in ons werelddeel is ze geen onbekende. Het mag dan haar eerste keer in Nederland zijn, maar in Europa is ze zeker al vaker geweest. ‘Ik ben wel al eens in Frankrijk, Italië en Engeland geweest voor vakantie en school. Ik heb ook even gestudeerd in Londen…’
Lia Ices
Bon Iver
De eerste single van Lia's nieuwe album Ground Unknown is het uitbundige “Daphne” geworden. Een slimme keuze aangezien de tweede stem wordt verzorgd door de populaire singer-songwriter Justin Vernon (Bon Iver). ‘Ik heb hem ontmoet via onze platenmaatschappij. Het nummer lag al een tijdje klaar, maar ik vond dat er echt nog iets ontbrak. Het nummer gaat over tweevoudigheid en ik vond dat het echt een mannenstem nodig had. Ik had het naar hem gestuurd en we hebben vervolgens veel heen-en-weer gemaild.’ De singer-songwriter luistert al jaren naar zijn muziek en vond het een grote eer om met hem te mogen samenwerken. Een gastbijdrage van Bon Iver lijkt opeens niet meer alleen voor grootheden als Kanye West weggelegd. ‘Kanye rules’, laat de schattige zangeres overigens nog even duidelijk weten.
Lia Ices
Bandleden
Een belangrijke rol in de band speelt haar broerlief. Lia heeft prachtig gestijld haar en übermoderne dure kleding, maar haar broer Eliot Kessel heeft een grote afro en een veel wilder uiterlijk. ‘Zijn haar was eigenlijk nog veel enormer en uitbundiger, maar ik had ‘m aangeraden nog even naar de kapper te gaan voordat de tournee begon. Hij is mijn jonge broertje en ik ben nu zijn baas op meerdere manieren’, grapt de 28-jarige Amerikaanse. ‘De andere bandleden heb ik ontmoet via vrienden van vrienden. Mijn drummer Otto Hauser is bijvoorbeeld een vriend van een bandlid die op mijn vorige plaat speelde.’ De groep is niet alleen gevormd voor de optredens, maar is ook te horen op Ground Unknown en iedereen heeft een duidelijke stempel gekregen op de plaat.
De frontvrouw speelt op het podium en de albums zelf ook piano, maar heeft daarnaast niet veel verstand van instrumenten, waardoor de bandleden een goede uitkomst zijn. ‘Het is voor mij belangrijk om op het podium een sound te creëren die dicht bij het album staat. En hopelijk is dat ook zo. We hebben veel backing tracks bijvoorbeeld, waarop de koren en claps te horen zijn. Ik vind die geluiden erg belangrijk, dat maakt de sound gewoonweg compleet.’ In Amerika variëert het soort podia waarop Lia Ices optreedt bijzonder; ze staat geprogrammeerd van prachtige theaters tot aan shitty bars. Maar het doel is veel verder weg dan de werkelijkheid. Lia droomt er nog van te spelen voor een zittend publiek, maar dat is helaas in Amerika bijna nergens mogelijk. Wie weet dat het in Europa nog komt…

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven