The Pains of Being Pure at Heart – Belong

The Pains of Being Pure at Heart - BelongDe ‘altijd moeilijke tweede plaat’ is een cliché dat we maar al te vaak lezen. Gelukkig blijkt het voor The Pains of Being Pure at Heart helemaal niet zo moeilijk te zijn een tweede plaat te maken die het toch al sterke debuut overtreft. Het enige wat mij moeilijk lijkt voor een band in het shoegaze-indiesfeertje, is hoe je je moet onderscheiden van je tijdgenoten. Met pakkende liedjes als de single “Heart in Your Heartbreak”, het sterke “Anne With an E” en de titelsong “Belong” kom je al een heel eind. Ook afsluiter “Strange” is een erg mooi en intrigerend nummer met een dromerig sfeertje. Liedjes die ervoor zorgen dat je als band boven het indie-maaiveld uitsteekt. De kracht van deze band is natuurlijk sowieso dat ze hun basis van jaren-zestigpop weten te vermengen met groezelige gitaren en een ferme knipoog naar de gitaarbands van zo’n twintig jaar geleden. Natuurlijk is dat al eerder heel vaak gedaan maar The Pains of Being Pure at Heart blijken met hun songs net dat tikje meer klasse te hebben dan vele anderen. Toch, hoewel ze duidelijk hun eigen smoel hebben, ontkom je er niet aan toch vaak te denken aan andere grootheden als The Raveonettes, The Jesus and Mary Chain en vele, vele anderen. Een eervolle vermelding behoeft de puntgave productie van Flood. Ook vanaf de mp3’s klinkt dit album bijzonder goed! Het enige nadeel vind ik toch de zang van Kip Berman. Die is een beetje te vlak en te saai, zeker als je pakweg een nummer of zes hebt gehad. Als de muziek niet zo sterk was, zou je toch wat vaker doorklikken naar het volgende nummer. Al met al een uitermate sterk tweede album waarbij ik stiekem hoop dat op de volgende plaat toetseniste Peggy Wang-East wat meer leadzang voor haar rekening gaat nemen.


mij=PIAS

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven