The Crookes

Voor de Vera in Groningen zitten vier nette jongens in pantalons en blouses op de stoep te wachten. Beleefd als ze zijn, durven ze niet op de bel te drukken om aan te geven dat ze aanwezig zijn. Gelukkig zijn File Under-journalisten niet zo bang aangelegd en de deuren gaan open. Binnen komt de historie tot leven als backstage de posters uit het verleden geen stukje muur vrij laten. De jonge Britten kijken amper naar de posters van wereldsterren, maar ploffen meteen op de comfortabele banken.
The Crookes
The Crookes hebben al sinds de zomerfestivals van 2010 menig hart van bezoekers in Nederland gestolen. De rock-‘n-roll songs van de jonge, beleefde Britten zijn geliefd bij jong en oud. Afgelopen januari tijdens Eurosonic scoorden ze met succesvolle optredens. Ze kennen Groningen dus al een beetje. Alleen niet met deze heerlijke warmte. De ijzige kou van januari is ze altijd bijgebleven en ze verbazen zich over de hete zon. Nu zitten ze liever voor het open raam. ‘Willen jullie nog wat thee?’, vraagt de vrouwelijke manager, een overbodige vraag aan deze Engelse heren.


mij=Interview: Marleen.
Hebben jullie enig idee van de geschiedenis van deze plek?
Gitarist Daniel: 'Ongeveer. We speelden hier voor een radioshow in januari en toen zagen we ook de posters van Nirvana en U2. We houden van plekken als deze, er is zoveel historie en karakter. Bovendien hangt er een goeie 'vibe', het voelt erg speciaal om hier te mogen spelen.'
Zouden jullie zo groot willen worden als U2 of Nirvana?
Gitarist Alex: 'Ideaal…'
Drummer Russelll: 'Ik zou het prachtig vinden om voor zoveel mensen te kunnen optreden, maar de charme van kleine zalen, de persoonlijkheid, intimiteit en het contact met het publiek, dat zou ik wel gaan missen. Een combinatie van beide zou perfect zijn. Laten we beginnen met proberen de kleine poppodia uit te verkopen, dan komen we al een heel eind. Daarnaast spelen we ook steeds vaker voor grote groepen op festivals. Dat is ook leuk, want dan komen er ook mensen kijken die normaal gesproken niet zo snel naar een optreden van The Crookes zouden gaan. Die mensen willen we overtuigen, indruk maken.'
The Crookes
Hoe gaan jullie dat doen?
Daniel: 'Gewoon goed spelen, we houden van spelen.'
Dat blijkt. Jullie hebben goede recensies mogen ontvangen van jullie shows in Nederland. Waarom zijn jullie zo geliefd?
Daniel: 'Echt? Hebben we goede recensies gehad? Super! Nou ja, niet dat het ons heel erg verbaast. Ons doel is dat mensen denken: 'ach, leuk album, maar live zijn ze echt fantastisch!' Mensen zijn vaak aangenaam verrast als ze ons live horen. Ze vinden ons op het album ook goed klinken, maar live komen we veel beter uit de verf.'
Hoe komt dat?
Daniel: 'We leven om te kunnen spelen. Live-shows zijn het mooiste om te doen. We genieten van de feedback die we krijgen. Daar krijgen we extra energie van en worden we steeds beter.'
Russelll: 'Soms breken we wel eens een gitaar, maar dan is het altijd per ongeluk.'
Hoe willen jullie dat mensen een liveshow van jullie herinneren?
Alex: 'Belangrijkste is dat mensen hebben genoten.'
Daniel: 'Ja, dat iedereen vrolijk de zaal verlaat. Liefst gaan er zoveel mogelijk mensen dansen. Maar doordat we tijdens deze tour meer tijd krijgen om te spelen, kunnen we ook langzamere nummers aan de set toevoegen. Die zijn een stuk emotioneler.'
Russell: 'We willen graag dat een bezoeker een mix aan emoties ervaart, net zoals wij tijdens het spelen van de nummers.'
The Crookes
Jullie muziek wordt vaak vergeleken met The Smiths. Ook is duidelijk dat jullie veel inspiratie halen uit de jaren '50 en '60. Waarom werkt dit nog zo goed in 2011?
Daniel: 'Simpel, die muziek is tijdloos. De melodieën zijn nog steeds geweldig en geliefd. De teksten zijn simpel, maar gevoelig en vol uit het leven gegrepen. Voor het vorige album schreef ik vooral nummers over onze thuissituatie, ons leven in Sheffield. Inmiddels maken we zoveel mee, ik heb veel inspiratie voor nieuwe nummers. In de tourbus zit ik regelmatig te pennen over alles wat we meemaken en zien.'
Heeft Nederland ook een plekje in de nieuwe nummers? Is er iets speciaals wat je herinnert aan Nederland?
Alex: 'Ik herinner mij vooral het heerlijke eten…'
Daniel: 'Inderdaad! En de live-optredens hier zijn ook geweldig. Mensen zijn zo enthousiast! Sowieso is het vasteland van Europa veel uitbundiger. In Engeland blijft het vaak heel beleefd. Men staat, kijkt en klapt. In Nederland zijn ze dol op dansen. Iedereen beweegt en swingt mee. Daar kunnen we zo van genieten. Dat is ook het mooiste van spelen. Dat zelfs 1000 kilometer verderop de mensen nog jouw nummers meezingen.'
Met zoveel enthousiasme en goede recensies, wat kunnen jullie dan nog verbeteren?
Russell: 'Nog betere nummers schrijven.'
Daniel: 'We willen herinnerd worden, voor onze nummers en ook door onze live-optredens.'
Wat kunnen we verwachten bij een optreden van jullie?
Russell: 'Veel zweet. Heel veel zweet, natte lichamen…'
Daniel: 'En lekkere rock-'n-roll.'

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven