deBeschaving 2011 – Voorpret

“Festival deBeschaving is terug!” kopt het persbericht, en eerlijk gezegd, ik ben er blij mee. De afgelopen twee jaar hebben we zonder gemoeten, de organisatie durfde het – gezien de crisis – niet aan om het festival te organiseren. Gelukkig is het niet voorgoed opgedoekt. Wederom op een nieuwe locatie: dit keer is de Leidsche Rijn verlaten. Er is samenwerking gezocht met de Universiteit van Utrecht en dat resulteerde dat het festival zijn tenten heeft opgezet op een van de mooiste stukjes Utrecht: De Botanische Tuinen op De Uithof. Net zo makkelijk te bereiken als het terrein naast De Rode Doos overigens, lijn 11 is uw vriend. De samenwerking met de Universiteit van Utrecht (en het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht) houdt in dat naast een puik muzikaal programma er het nodige te doen is op gebied van kunst en wetenschap. Maar aangezien File Under een muzieksite is, nemen we eerst het muzikale programma onder de loep.
Midlake


mij=Door: Gr.R.
En dat muzikale programma zit buitengewoon goed in elkaar. Absolute blikvanger is headliner Midlake. De enige show in Nederland, dit jaar, is op deBeschaving. Hun laatste plaat, The Courage Of Others, was een iets moeilijker plaatje dan doorbraak The Trials of Van Occupanther, maar het iets grotere geluid op de plaat doet het vooral live erg goed. Andere opvallende namen: Villagers, die als jong broekie doorbrak met het prachtige Becoming a Jackal en sindsdien alle grote festivals platspeelt, en het stuiterende And So I Watch You From Afar, de Ierse band die de postrock een geheel nieuwe toekomst gaf. België vaardigt Hooverphonic af, met een nieuwe zangeres, maar met hetzelfde degelijke materiaal en natuurlijk de jonge honden van Balthazar, een van de sensaties op Eurosonic dit jaar. Sla ook het Engelse The Coral niet over. Veel meer Brits gaat het niet worden op deBeschaving.
And So I Watch You From Afar
Het festival kent ook een ijzersterke Nederlandse afvaardiging. Tjeerd Bomhof’s Dazzled Kid (een van de meevallers op Pinkpop) staat al opvallend vroeg op het podium en het optreden van De Staat, zou wel eens een van de laatste kunnen zijn, voordat ze echt internationaal doorbreken. Gaat dat van dichtbij zien, nu het nog kan. De elektronica van Pien Feith, die in Utrecht een thuiswedstrijd speelt is natuurlijk ook niet te versmaden.
Pien Feith
Op het danspodium is Daniel Sanchez de onbetwiste topper, maar mag u vooral Skip & Die niet overslaan voor een fijn portie elektronica en afrobeats.
Wat valt er om het muzikale programma heen te doen? De eerste naam die opvalt is Penney de Jager, van Toppopfaam, die met haar Penney’s Burlesque Express een dansvoorstelling zal geven. Daarna zal J. A. Deelder zijn ongezouten mening geen in Deelder Spreekt. Ook een man met een mening is Andre Manuel. Voor als u van humor op het randje houdt. En mocht dat u niet absurd genoeg zijn, dan is er altijd nog Kamagurka, die niet alleen als NRC-huistekenaar eeuwig leuk is. Mocht u na al die meningen de behoefte hebben om uw ei kwijt te geraken, dan is er De Transparante Kerk, voor al uw diepzinnige gesprekken. Als het om de inwendige mens gaat, worden we vast verzorgd door de vele voedselstandjes, maar we kunnen ook naar de Eethotheek, alwaar eettheater wordt opgevoerd. De meest intrigerende naam is ongetwijfeld Herman in een bakje Geitenkwark. Robuuste knapen, goddelijke lichamen en hemelse klanken die bij Camaretten nog hoge ogen gooiden. U ziet het, veel diverser dan De Beschaving zal het niet worden. Ik zie u in Utrecht!
Samen met de organisatie van deBeschaving geven we enkele setjes van twee tickets weg voor de 2011-doorstart van dit festival. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is dit formuliertje invullen.

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven