Howe Gelb & A Band of Gypsies – Alegrias

Howe-Gelb_Alegrias.jpgZou het er dan toch nog eens van komen? Dat Howe Gelb niet meer in de schaduw van zijn bandleden van Giant Sand hoeft te staan? Want Howe Gelb, wel de voorman van Giant Sand, verscheen zowaar in De Wereld Draait Door. Op instigatie van Carice van Houten, die zich bij DWDD mag profileren als fan van allerlei al dan niet obscure singer/songwriters. Maar wat doet de meest eigenwijze muzikant van Arizona? Hij speelt Chunk of Coal, afkomstig van Blurry Blue Mountain, zijn vorige plaat. Alegria is, in Nederland althans, zijn nieuwste. De woestijnklanken van Howe Gelb worden hier gekoppeld aan de hartverscheurend melancholische klanken van de flamenco uit Cordoba. De Band of Gypsies is de band van Raimundo Amador. Geen voorvechter van klassieke flamenco, maar een wegbereider die de stap van flamenco naar rock en blues probeert te maken, en naar het schijnt naam maakte in Spanje met zijn band Pata Negra. Dat levert een wonderlijk goed passende combinatie op die laat zien dat de historische lijntjes tussen Spanje, Mexico en de Verenigde Staten nog steeds dicht onder de oppervlakte liggen. Hoeveel kilometer er ook ligt tussen Tucson, Arizona en Cordoba, Spanje, de twee muziekstijlen mixen wonderwel. Sterker nog: ze zouden weleens een fiks publiek aan kunnen spreken. Bijvoorbeeld met “Cowboy Boots on Coble Stoe” of “(There were) Always Horses Coming” die een Gelb in topvorm laten horen. Maar nee, hij speelde alleen achter de piano een oudere track.


Mij=Fire Records

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven