VA – Come Together: Black America Sings Lennon and McCartney

Diverse artiesten - Come Together: Black America Sings Lennon and McCartneyHet songbook van Lennon en McCartney is ongetwijfeld het meest gecoverde songbook ter wereld. Terecht natuurlijk, de heren Beatles wisten aardig wat fijne deunen te componeren in hun beste jaren. Dat de Amerikaanse soul en R&B scene in diezelfde jaren met plezier uit dat songbook putte mag geen verrassing zijn. Logisch, want The Beatles haalden de mosterd ook uit de U.S.A.. Veel Amerikaanse hits speelden zij met verve in de clubs van Liverpool en Hamburg. Niet voor niks werden diverse soulhits meer dan meesterlijk door de Britse bleekneusjes op de plaat gezet. Denk maar eens aan hun prachtige versies van hits als “Please Mr. Postman” (the Shirelles), “You’ve Really Got a Hold on Me” (Smokey Robinson &the Miracles)en Anna (Arthur Alexander).Het onvolprezen Ace label geeft met deze bloemlezing natuurlijk maar een promillage van de duizenden covers die er zijn een plekje in de spotlights, Het moet echter gezegd, dit zijn grotendeels wel onvergetelijke pareltjes. Twistkoning Chubby Checker stampt, geholpen door een heerlijk vet orgeltje, adequaat door “Back in the USSR” en met bijdragen van artiesten als Al Green, Aretha Franklin, Mary Wells en Otis Redding is de kwaliteit eigenlijk wel gewaarborgd. Het wordt natuurlijk pas echt leuk als er lekker wordt geëxperimenteerd met de arrangementen. Meer dan bijzonder is de swing die Gene Chandler meegeeft aan het toch wat statige “Eleanor Rigby”. Ook niet onvermeld mogen Chairmen of the Board blijven die “Come Together” laat klinken alsof het voor een Shaft-soundtrack is geschreven. Mijn favoriet is met voorsprong overigens de versie van “Rocky Raccoon” die door The Moments is gemaakt. Zij bestaan het om Rock van de heuvels in Dakota te laten verhuizen naar the ghetto. Prachtig gedaan en net als de rest van het album Come Together: Black America Sings Lennon and McCartney een meer dan prettige voetnoot in het grootse Beatlesverhaal.


mij=Ace

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven