Metronomy – The English Riviera

metronomy-the_english_riviera.jpgHet liefste nummer van deze zomer heette “Everything Goes My Way”, gezongen door Veronica Falls’ Roxanne Clifford, en het stond op The English Riviera, het officieel derde album van het Londense gezelschap Metronomy (maar het tweede in deze bandformatie). Waarschijnlijk is het de jaarljst-nummer 1 van @overmuziek, die al een half jaar zowat elke week wel over de band tweet. Het was onlangs nog een van de genomineerde albums voor de Mercury Prize (die uiteindelijk naar PJ Harvey ging). The English Riviera kruipt duidelijk meer onder de huid dan de vooral puntige voorganger Nights Out. Gebleven zijn overigens de heerlijk rare akkoorden. Er gebeurt vanalles met de weinige maar warme instrumenten, van zoemende bijtjes en blokfluiten tot klingelende glaasjes water. Tenminste, zo klinken ze, want volgens het boekje zijn het gewoon Moogs, Wurlitzers en Yamaha’s. Veel intro’s werken net wat anders naar het liedje toe dan je zou verwachten, in liedjes als “Corinne” zingt Joseph Mount de hoge staccato melodielijntjes die eigenlijk voor een keyboard bedoeld lijken, in “She Wants” speelt een toetsenist op het einde een paar keer opzettelijk náást de melodie, het lijzige “Some Written” krijgt na verloop van tijd iets sexy’s. Ik liet The English Riviera horen aan een collega in de auto en die verbaasde zich er vooral over dat het een plaat uit 2011 is. Hij vond de synthesizers erg jaren-’80 klinken, alleen dan fris, anders, bijna melig vrolijk. (Nog meer was-ie onder de indruk van de nieuwe Beirut, maar dat is iets voor een ander stukje.) The English Riviera doet niet zozeer z’n best om te behagen, maar wil meer een soort vreemde trip zijn die je meesleurt. Een zeer welkome acquired taste. (Zie ook deze rare Lady Gaga-remix van Metronomy.) In dat kader is de albumtitel The English Riviera (die eigenlijk slaat op het Engelse stadje Torbay, waar de plaat is opgenomen) volledig terecht.


mij=Because

8 reacties

 1. Stonehead

  Die plaat van Veronica Falls is toevallig ook net vandaag te streamen:
  http://soundcloud.com/slumberland-records/sets/veronica-falls-veronica-falls/s-TV1gC
  Kauwende herten in de clip bij het liefste zomerliedje van 2011. De timing is wel goed, met dit onverwachte zomerweer…
  http://www.youtube.com/watch?v=9P2w_hq8YTk
  Metronomy geeft op 15 november een geheim concert in Amsterdam: http://www.mixedgrill.nl/2011/10/25/win-kaarten-voor-een-exclusieve-show-van-metronomy/
  Uit het feit dat je het hier post blijkt al dat dát niet waar is… 😉
  Weer een remixje: http://soundcloud.com/caze-nove/metronomy-everything-goes-my-1 (via @overmuziek)
  Iets zwaardere remix van “She Wants”:
  http://soundcloud.com/javi-redondo/metronomy-she-wants-javi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven