Devin Townsend Project – Ghost / Deconstruction

Devin Townsend Project - Ghost / Desconstruction“Het komt als poepen”, aldus Devin Townsend. Dat kun je ook wel stellen als je in een zeer korte tijd een dikke zestig nummers schrijft, die bij nader inzien in te delen zijn in een viertal verschillende categorieën. De basis was een project om nieuw werk te schrijven terwijl hij nu eens niet onder de invloed was van drank en drugs. Het werkte dus en onder het moniker The Devin Townsend Project zijn de nummers op een viertal platen terecht gekomen. Ki en Addicted verschenen al in 2009, Deconstruction en Ghost komen nu uit. En zoals Ki en Addicted al enorm verschilden, kunnen we stellen dat dat voor Deconstruction en Ghost nog veel meer geldt. Townsend heeft zelf zijn manische metal vehikel Strapping Young Lad op een laag pitje gezet, maar fans van Strapping Young Lad kunnen Deconstruction blind aanschaffen. Wat een ongelofelijke bak teringherrie. Met “Praise the Lowered” wordt het album nog kalmpjes ingezet, maar daarna is het volle kracht vooruit en 70 minuten doorstampen op een album met poep- en piesgrappen. Deconstruction is wellicht het meest manische album dat Townsend ooit gemaakt heeft.
Devin Townsend Project - Ghost / DesconstructionGhost staat daar haaks op. Want de eerste naam die mij te binnen schoot bij het beluisteren was Enya! Ghost is een ambientachtig album, met een prominente rol voor de (dwars)fluit en de onvermijdelijke Anneke van Giersbergen. Ghost is het meest rustigste nummer dat Townsend ooit uitbracht al staat het nog steeds bol van de effecten, zoals al zijn werk. En dat wreekt zich op Ghost, want Devin blijkt toch een aardig popnummertje in huis te hebben en kan natuurlijk goed zingen, en dat hoor je op Ghost soms te weinig door die effecten. Al met al is Ghost en Deconstruction wel een puike combinatie. Tegen die tijd dat de maniakale herrie van Deconstruction je teveel wordt, is het lekker uitbollen met Ghost. Maar ook teveel fluit, ook Ghost duurt een dikke zeventig minuten, gaat tegenstaan. Dan hebben we gelukkig Deconstruction weer om met de voeten op aarde te komen en de roze droom weg te schreeuwen. Heerlijke platen!


mij=Inside Out / EMI

8 reacties

 1. Gr.R.

  Anneke van Giersbergen zong op Addicted, Ghost is daarentegen Annekeloos.
  En het is Strapping Young Lad (zonder s)…
  Sorry, ik blijf bezig, het is Deconstruction (ook zonder s). In de recensie wel, maar in titel en onderschrift niet goed gespeld. [beide verbeterd – red.]
  Ik heb de afgelopen tijd het een en ander van meneer Townsend ontdekt (rijkelijk laat, ja), maar deze twee trek ik *allebei* niet. De uitersten van de man zijn duidelijk niet aan mij besteed.
  Geert,
  Ik baseer me op
  http://www.insideoutmusic.com/artist.aspx?IdArtist=414
  Daar staat Anneke wel bij…
  Gr.R.
  Aan de overigen: bedankt voor de correcties. Die warener helaas tussendoor geslopen, vanwege vakantieperikelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven