Spinvis – Tot Ziens, Justine Keller

Spinvis - Tot Ziens, Justine KellerOngelooflijk dat het alweer bijna tien jaar geleden is dat het debuut Spinvis van Erik de Jong uitkwam. Het album knalde er behoorlijk in bij mij destijds en nummers als “Bagagedrager” en “Voor ik vergeet” behoren wat mij betreft nog steeds tot de beste Nederlandstalige nummers ooit gemaakt. Toch ben ik Spinvis na zijn debuut een beetje uit het oog verloren. Het werd allemaal net iets te weird en kleinkunsterig en zijn laatste EP Ritmebox uit 2008 kon ik vanwege mijn ernstige Vinkenoog-allergie echt niet aanhoren. En nu is er dan een nieuw album van De Jong met de geheimzinnige titel Tot Ziens, Justine Keller. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het mooiste van het debuut vond ik de onweerstaanbare melancholie die uit veel nummers sprak. De sfeer van de vergeelde foto’s uit een familie-album over die heerlijke vakantie in Zuid-Duitsland in 1976. Het goede nieuws is dat die sfeer terugkeert in sommige nummers op dit nieuwe album. De Jong wil duidelijk weer liedjes maken in plaats van experimenten met geluid en dat maakt Tot Ziens, Justine Keller een stuk toegankelijker dan eerder werk. Toch bevat het album nog behoorlijk extreme stemmingswisselingen, van het uitbundig vrolijke “We Vieren Het Toch” tot het mooi ingetogen “Jij Wint” en beschouwende “Overvecht”. Er is maar één persoon in de wereld die weet wat er allemaal in het hoofd van Spinvis omgaat en dat is Erik de Jong zelf. De teksten zijn zoals op het debuut deels verrassend herkenbaar, deels volstrekt vervreemdend. Zo blijft het ook giswerk wie of wat Justine Keller is. Dat maakt Spinvis tot een absoluut uniek talent en dit album tot een waardige opvolger van zijn droomdebuut.


mij=Excelsior / V2

7 reacties

 1. Marinus: Om de een of andere reden zijn er veel mensen die het debuut prachtig vinden en “Dagen van gras” vreselijk. Daar hoor ik niet bij, ik vind “Dagen van Gras” beter, maar ik vermoed dat Blink bedoelt dat “Tot ziens, Justine Keller” qua inhoud vooral een opvolger van het debuut is.

 2. Stonehead

  Spinvis speelde vandaag in DWDD. Het interview vooraf ging als volgt [36:30]:
  Matthijs: “Wie is Justine Keller eigenlijk?”
  Spinvis: “Oh, dat is een geest.”
  Matthijs: “Een geest?”
  Spinvis: “Ja, het is niet een vrouw, het is de liefde zelf, zeg maar.”
  Matthijs: “De liefde zelf? Een lieve geest?”
  Spinvis: “Als je een jaar of twaalf bent, en je wordt voor de eerste keer echt verliefd, dan gaat je hartje kloppen zoals het nog nooit geklopt heeft, en dan ben je eigenlijk verliefd op de liefde zelf. De figuur uit de liedjes maakt dat mee. En die kan dat niet loslaten.”
  Matthijs: “Wat een mooie naam, om haar Justine Keller te noemen.”
  Spinvis: “Ja, van Marthe Keller, die is actrice. Die speelde in een Franse televisieserie, De Jonkvrouw van Avignon. En daar was ik dus verliefd op toen ik 13 was.”

 3. Stonehead

  Opvolger van zijn droomdebuut? En ‘Dagen Van Gras’ dan?
  Marinus: Om de een of andere reden zijn er veel mensen die het debuut prachtig vinden en “Dagen van gras” vreselijk. Daar hoor ik niet bij, ik vind “Dagen van Gras” beter, maar ik vermoed dat Blink bedoelt dat “Tot ziens, Justine Keller” qua inhoud vooral een opvolger van het debuut is.
  Spinvis speelde vandaag in DWDD. Het interview vooraf ging als volgt [36:30]:
  Matthijs: “Wie is Justine Keller eigenlijk?”
  Spinvis: “Oh, dat is een geest.”
  Matthijs: “Een geest?”
  Spinvis: “Ja, het is niet een vrouw, het is de liefde zelf, zeg maar.”
  Matthijs: “De liefde zelf? Een lieve geest?”
  Spinvis: “Als je een jaar of twaalf bent, en je wordt voor de eerste keer echt verliefd, dan gaat je hartje kloppen zoals het nog nooit geklopt heeft, en dan ben je eigenlijk verliefd op de liefde zelf. De figuur uit de liedjes maakt dat mee. En die kan dat niet loslaten.”
  Matthijs: “Wat een mooie naam, om haar Justine Keller te noemen.”
  Spinvis: “Ja, van Marthe Keller, die is actrice. Die speelde in een Franse televisieserie, De Jonkvrouw van Avignon. En daar was ik dus verliefd op toen ik 13 was.”
  Nieuwe single “Kom Terug”: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MrlzB32kiaU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven