First Aid Kit

First Aid Kit bestaat uit de twee zussen Johanna (21) and Klara (18) uit het Zweedse Enskede, een suburb van Stockholm. Donderdag 8 december speelden ze in Paradiso voor een uitverkochte bovenzaal. Ondanks hun leeftijd hebben ze al jaren tourervaring en dat is te zien: op het podium stralen ze zelfvertrouwen uit en babbelen ze er vrolijk op los.
First Aid Kit
The Lion’s Roar
Op 24 januari 2012 komt The Lion’s Roar. de tweede plaat van First Aid Kit uit. Het is de opvolger van The Big Black and the Blue, dat met een keyboard en computer in de slaapkamer van Johanna is opgenomen. ‘The Lion’s Roar klinkt verfijnder, zelfverzekerder, moediger, en het geluid is voller omdat er een echte band meespeelde.’ Ook heeft er een strijkkwartet meegewerkt op de cd. ‘De muziek klinkt veel levendiger op deze plaat, het heeft meer een live-gevoel”, aldus de twee zussen in een van de van borrelnootjes voorziene kleedkamers van Paradiso in Amsterdam.


mij=Door: Janine.
Omaha
De plaat is geschreven tijdens de twee jaar dat de zussen aan het touren waren in onder andere Amerika en Groot-Brittanië. 'Het was cool om buiten Europa te zijn. Het heeft ons als personen geholpen om zelfverzekerder op het podium te staan, ook werd het voor onszelf ook steeds duidelijker wat we wilden doen.' Mike Mogis is de man die het album produceerde. 'We keken tegen hem op en het was al een wens van ons om een album met hem maken.' Mike Mogis produceerde al een plaat van Bright Eyes, de band waarin hij tevens speelt. The Lion’s Roar is in mei 2011 opgenomen in Omaha, in september kwamen de zussen terug naar de US om een Amerikaanse tour te doen met Bright Eyes. 'Bright Eyes is een voorbeeld voor ons, en het was goed om te zien dat de band zo bescheiden is en aardig voor ons was.' Johanna en Klara zijn niet voor niets naar de US gevlogen om het album op te nemen: “Het was inspirerend om in Omaha te zijn. Voor ons is het een plek waar fantastische muzikanten vandaan komen, zoals degenen die net als Bright Eyes door Saddle Creek getekend zijn. Bovendien is er een geweldige muziek-community. Het heeft het beste in ons naar boven gebracht.' Tegelijkertijd pakken ze een paar borrelnootjes die op tafel staan. 'We blijven er maar van eten!'
First Aid Kit
'We willen iets betekenen'
Naast Bright Eyes is muziek uit de 60′s en 70′s een inspiratie geweest voor de zussen. Ze hebben een grote afkeer van voorgeproduceerde plastic pop. 'Onze muziek is eerlijk en oprecht. Je kunt je nummers niet menen als iemand anders het voor je heeft geschreven en jij het alleen maar hoeft te zingen. We willen dat onze muziek mensen helpt, dat het ze raakt en dat ze geïnspireerd raken. We hebben geen specifiek ideaal dat we over willen brengen, wel zijn er veel thema’s die terugkomen, veel teksten gaan over eenzaamheid en het belang van communicatie. We hopen dat ons album iets betekent voor mensen en dat onze nummers nog een lange tijd gespeeld worden. We willen dit zo lang mogelijk doen!'
Video ‘A Lion’s Roar’
De video bij The Lion’s Roar is in tegenstelling tot de muziek geïnspireerd door Zweedse mystiek. 'Het is een donker nummer, de video is mystiek en spookachtig. In Zweden zijn mythes en legendes en de video is geschoten in een sprookjesachtig bos in een natuurreservaat, met een dramatische omgeving en ontzettend oude bomen. We worden gevolgd door meiden die op drums spelen, ze vertegenwoordigen religieuze volgers die in trance zijn. Dat geeft een spookachtig cult-gevoel. Maar eigenlijk willen we er niet teveel over vertellen!'

Stage time
Ongeveer een uur later staan de zussen op het podium. De ontspannenheid die tijdens het interview van ze afstraalde is nog steeds aanwezig en diverse nummers worden uitvoerig ingeleid. Halverwege de set duurt een introductie de drummer te lang: 'zei je niet ook iets over een nummer dat je gaat spelen?' Dat de twee een uitverkochte zaal in Nederland stil hebben gekregen zegt genoeg.. men wilde meer en het duo kwam terug voor twee toegiften.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven