Peter Hook

Peter Hook is geen type voor mobieltjes. Het ding zit wel in zijn zak, maar hij neemt hem simpelweg niet op. Gelukkig krijg ik hem op zijn huisnummer wel te pakken en heb ik plotseling de op twee na beste bassist ter wereld aan de lijn. En als groot New Order-fan is dat best een beetje spannend, zeker omdat Hooky flinke ruzie heeft met zijn voormalige bandgenoten, die New Order dit jaar weer nieuw leven in hebben geblazen: ´New New Order´ zoals Hook ze consequent blijft noemen. Een gevoelig onderwerp, waar ik tijdens het gesprek natuurlijk niet omheen kan.
Peter Hook


mij=Interview: Blink
Ik begin veilig met wat vragen over zijn meest recente project, het integraal spelen van de Joy Division-albums Unknown Pleasures en Closer met de gelegenheidsband The Light.
Op je weblog vertel je uitgebreid over alle reizen die je maakt. Vind je het na 30 jaar toeren nog steeds zo leuk om in een vliegtuig te stappen?
´Het is niet moeilijk om reizen leuk te vinden. Elke vorm van beweging in het leven is goed. Ik had nooit verwacht dat ik op deze leeftijd nog steeds over de hele wereld zou reizen en het blijft leuk om mensen te ontmoeten die je muziek geweldig vinden. Na de split van New Order in 2006 ben ik vooral als DJ gaan rondreizen. Met een band zit je meestal voor langere tijd in een bepaalde regio, maar als DJ vlieg je letterlijk alle kanten op. Gelukkig kan ik tegenwoordig business class vliegen. Arthur Baker zei ooit tegen me dat het beter is om comfortabel te vliegen en een goed optreden te geven, dan economy te vliegen, geld te besparen maar vervolgens nauwelijks nog het podium op kunnen komen omdat je acht uur klem hebt gezeten. Of de rest van de band wel economy vliegt? Ja natuurlijk, maar fuck'em!´
Je zoon Jack speelt momenteel de bas in je band. Hoe bevalt dat?
´Mijn zoon is nu ongeveer even oud als ik was toen Unknown Pleasures en Closer uitkwamen. Het is heel vreemd om hem naast me op het podium te zien staan. Net alsof ik naar mezelf kijk, maar dan dertig jaar geleden! Het is ook een hele rare situatie dat er nu in de New New Order een of andere gast zit die mijn baspartijen speelt en mijn zoon bij The Light mijn baspartijen speelt. De enige die ze niet meer speelt ben ik zelf!´
In 2008 speelde je enkele Joy Division-nummers met de inmiddels overleden Larry Cassidy van Section 25 op zang, momenteel zing je ze zelf. Hoe bevalt dat?
´We konden geen zanger vinden die het aandurfde om deze nummers te gaan zingen, afgezien van Rowetta dan, die op de EP 1102/2011 onder meer “Atmosphere” en “New Dawn Fades” zingt. Rowetta gaf aan dat ik het eigenlijk maar gewoon zelf moest doen. Ik zag het in eerste instantie helemaal niet zitten, maar al snel begon ik het leuk te vinden. Ik ben ook Ian Curtis nog meer gaan waarderen, als dat al mogelijk was. Wat hij deed met zijn teksten en stem is nog steeds ongeëvenaard. Vooral de ritmische manier waarop hij met woorden omging, is me eigenlijk nu pas op gaan vallen. Hij herhaalt woorden, maar wel steeds op een andere manier. Als je naar “Insight” luistert bijvoorbeeld, gebruikt hij in een couplet het woordje 'time' vier keer, maar telkens weer heel anders. Hij herhaalt woorden in de coupletten en de bruggetjes, terwijl de meeste zangers het alleen maar in het refrein doen. Toen ik dertig jaar geleden naast hem op het podium stond wist ik natuurlijk ook wel dat hij een uniek talent was, maar pas toen ik zelf de nummers ging zingen en ging analyseren hoe alles in elkaar zit, kwam ik erachter hoe briljant ze waren. Live klonk Joy Division altijd veel ruiger dan op de platen, dus ik probeer nu met The Light vooral het geluid van de platen te benaderen. Hierdoor ben ik ook nog meer respect gaan krijgen voor Martin Hannett. De manier waarop hij ruimte creëerde op de albums van Joy Division is heel bijzonder. Ik vond wat hij op Unknown Pleasures had gedaan in eerste instantie eigenlijk vreselijk. Aanvankelijk wilde ik dat dat album veel meer zou klinken als de Sex Pistols. Hannett heeft er voor gezorgd dat die plaat vandaag de dag nog net zo goed klinkt als bij de release. Tegenwoordig is het met digitale opnametechnieken heel eenvoudig om de instrumenten te scheiden op verschillende tracks en zo een ruimtelijk effect aan de muziek te geven. Zeker gezien de technische beperkingen waarmee Hannett destijds werkte, kun je alleen maar concluderen dat de man een genie was.´
Heb je zelf nooit getwijfeld of het spelen van deze nummers met andere muzikanten en zonder Ian Curtis wel een goed idee was?
´Ja natuurlijk wel. Zeker met alle kritiek die ik op het internet en van mijn voormalige bandleden over me heen kreeg. Toch durf ik echt te zeggen dat we op integere wijze en met passie deze nummers spelen en nog nooit een slecht optreden hebben gedaan. Bernard Sumner mag al helemaal niets zeggen, want hij heeft zelfs Joy Division-nummers gespeeld met zijn volledig mislukte project Bad Lieutenant! Daar komt nog bij dat Ian Curtis overleed voor de release van Closer en dat we die nummers dus nooit echt live hebben kunnen spelen. Nummers als “Decades” en “The Eternal” verdienen het om live gehoord te worden. Ondanks al het gezeik op het internet is het het allemaal waard geweest.´
Je bent online al jaren behoorlijk uitgesproken, zeker wat betreft de strijd tegen bootleggers. Bereik je daar nog wel eens iets mee?
´Het is juridisch gezien vreselijk, vooral omdat alles zo traag gaat. De dagen dat je even bij iemand langsging met een honkbalknuppel zijn ook voorbij dus je moet echt alles in de rechtszaal uitvechten. De bootlegger die een paar jaar geleden de Martin Hannett Recordings uitbracht heb ik wel kunnen aanpakken en die opnames zijn nu weer mijn eigendom. Ik heb onlangs veel kritiek gekregen van Bernard Sumner en Stephen Morris omdat ik bij mijn optredens T-shirts met Joy Division erop verkocht. Ik ben ervan overtuigd dat van alle Joy Division T-shirts die mensen aanhebben bij mijn concerten maximaal 3% legaal is. De rest is allemaal afkomstig van mensen die over mijn rug geld willen verdienen. Joy Division en New Order deden nooit aan T-shirts, eigenlijk sowieso niet aan promotie, maar tegenwoordig heb je de inkomsten van merchandise echt hard nodig. Onlangs had ik nog een enorme ruzie met een zaaleigenaar in Italië. Gewoonlijk krijgt de zaal 20% van de verkoop van merchandise maar omdat we maar voor EUR 250 verkocht hadden vroeg ik hem of hij dat bedrag niet gewoon van de gage kon halen. Vervolgens is het op een enorme rel uitgelopen met advocaten aan beide kanten… om een paar centen! En toen ik na die gig naar buiten liep zaten er op de stoep twee gasten illegale Joy Division-shirts te verkopen! En ik kon er niets aan doen, want ze hebben geen fatsoenlijke copyright-wetten in Italië. Het is te treurig voor woorden. Toch hebben we het vooral aan onszelf te danken. De verhoudingen tussen mij en mijn voormalige bandleden is zo slecht dat we zakelijk nooit de dingen goed hebben kunnen regelen en vastleggen.”
Is er nog interessant materiaal van Joy Division dat op de plank ligt?
“Ik heb nog honderden tapes thuisliggen, maar heb eigenlijk nooit de tijd om die eens rustig te gaan beluisteren en uitzoeken. Waarschijnlijk lukt dat pas als ik met pensioen ga. Ik vond laatst toevallig nog wel een tape met instrumentale nummers uit de periode vlak na Joy Division, toen Bernard nog niet was gaan zingen. Onlangs heeft een kennis een tape met Warsaw-opnames bij me thuis gestolen, daar een bootleg van gemaakt en vervolgende doodleuk de tape teruggegooid in mijn tuin! Dat was echt de limit. Van je vrienden moet je het hebben! Ik heb ook nog wel eens mails gestuurd naar E-Bay als iemand weer eens illegale opnames te koop aanbood, maar dan duiken ze een dag later onder een andere naam weer op. Het is hopeloos, want er is niets aan te doen. Tien jaar geleden verkocht je nog genoeg platen om de schade van het bootleggen op te vangen, maar tegenwoordig worden er nog maar zo weinig platen verkocht dat bootleggen eigenlijk alleen nog maar een grotere misdaad is geworden.”
Dat het waarschijnlijk niet snel meer goed zal komen tussen Hooky en New Order blijkt uit de manier waarop de voormalige bandleden over elkaar spreken tijdens interviews. Bernard Sumner vroeg onlangs in een interview in Chili of de vraag ging over 'the bastard' of 'the bassist' Hooky. In hetzelfde interview zegt Sumner: 'New Order didn't break up, Peter quit.' Nadat Hook zelf in een opwelling had gezegd dat New Order zonder hem vergelijkbaar was met Queen zonder Freddy Mercury, sloot Sumner een New Order-concert begin december in Londen af met de woorden: 'We'll be back! Even without Freddy Mercury!'.
Dus toch maar even diep ademhalen en de vragen richting New Order sturen…
Ooit schijn je tijdens een concert van New Order in Rotterdam een toeschouwer met je bas te hebben aangevallen. Feit of fictie?
´Er was absoluut een vechtpartij in Rotterdam. We speelden zo'n 23 minuten, er was geen beveiliging en het werd een flinke rel omdat we maar zo kort speelden. Onze geluidsman stapte op iemand af die een kan bier naar ons had gegooid op het podium en vervolgens werd hij door vier man gepakt. Toen ben ik het publiek ingestapt om hem te helpen en werd vervolgens door een hele groep in elkaar gemept. Ik ben zelfs even buiten westen geweest, dus zo stoer was ik niet!´
Ik heb New Order ooit zien optreden in het voorprogramma van Robbie Williams in een stadion in Duitsland. Hoe kwamen jullie daar nou terecht?
´Als ik aan dat optreden terugdenk heb ik zin om met mijn hoofd tegen een muur te bonken. Robbie was altijd een groot fan van New Order en ik ken hem al vanaf het moment dat hij net bij Take That zat. Hij bietste sigaretten van me backstage bij Top of the Pops omdat hij zelf geen sigaretten mocht kopen. Ik ken hem vrij goed, voor zover je iemand als hij natuurlijk goed kennen kan. Maar dat optreden wil ik inderdaad liever vergeten.´
Er was onlangs sprake van dat er een nieuwe plaat van New Order zou komen, met restanten van de opnamesessies van het laatste album Waiting for the Sirens Call uit 2005. Komt dat album er nog?
´We hebben zoals je weet een juridisch geschil en deze opnames zijn onderdeel geworden van die procedure. Bernard en Stephen hebben titels veranderd en edits gemaakt in de nummers en ze vervolgens naar Warner Brothers gestuurd zonder eerst mijn mening te vragen. Daar was ik behoorlijk pissig over en het is dus on hold gezet totdat alles juridisch is uitgezocht. Het is triest, maar we zijn gewoon jochies die op het schoolplein aan het vechten zijn en we hebben nog steeds geen leraar gevonden die ons kan stoppen. Ik heb al vier jaar niet met ze gesproken. Wat ze nu met New Order hebben gedaan, dus eigenlijk de naam stelen, gebeurde heel publiekelijk en met een hoop drama. Het is een leuke gedachte dat New Order anno 2011 de wereld nog zou kunnen veroveren, maar dat is natuurlijk volstrekte onzin. Het is ook stom van ze, want als je zoiets begint kun je er beter voor zorgen dat alle oude conflicten zijn opgelost. Het is een band met hele slechte karma.´
Ik sprak onlangs met Will Sergeant, de gitarist van Echo & the Bunnymen. Hij kan het ook absoluut niet vinden met voorman Ian McCulloch, maar beantwoorde mijn vraag over hoe ze het dan toch al dertig jaar samen volhouden met één woord: 'space'. Ze zien elkaar echt alleen nog maar op het podium, verder nooit meer, zelfs niet in de oefenruimte.. Was dat geen oplossing geweest voor New Order?
´Een van de mooiste dingen van bands is de onderlinge chemie. Als dat er niet meer is, wat heeft het dan nog voor zin om muziek te maken met elkaar? Interessant dat hij het zo ziet, maar voor mij zou het echt niet werken. Spelen in een band is keihard werken en de onderlinge verhoudingen komen als eerste onder druk te staan. Ik heb het nooit kunnen vinden met Bernard, maar dat konden we altijd goed geheim houden. Nu heeft hij er voor gekozen om mij publiekelijk belachelijk te maken en omdat ik een erg impulsief en emotioneel persoon ben, reageer ik daar soms te heftig op. Het komt er op neer dat zij niet de naam New Order mogen gebruiken zonder mij in de band en ik hoop dat we daar over eens kunnen worden. Dat is kern van de strijd die nu speelt. Ze zijn New Order niet. Ze zijn net zoveel New Order als dat ik Joy Division ben. De optredens die ze nu doen worden goed ontvangen maar dat is vooral omdat er natuurlijk heel veel sterke nummers zijn. Strikt juridisch komt het er op neer dat zij zeggen dat ze New Order zijn en ik zeg dat dat niet zo is.´
Bernard zei onlangs in een interview dat New Order nooit uit elkaar is gegaan, maar dat alleen de bassist was opgestapt.
´Dat is onzin. Hij is zelf na New Order zijn band Bad Lieutenant begonnen en als dat een succes was geworden had hij New Order nooit nieuw leven ingeblazen. Het gaat puur om het geld. Hij kon met de magere opbrengsten van Bad Lieutenant nooit zijn luxe leventje volhouden, omdat die band natuurlijk gewoon een enorme flop was.´
Wat zijn je toekomstplannen?
´Ik ben nog met een boek bezig met de titel Inside Joy Division. Het is net terug van de uitgever en ik moet nu de correcties invoeren. In september volgend jaar komt het uit. Samen met een goede vriend, Phil Murphy, maak ik nog muziek als Man Ray. We zijn momenteel de soundtrack aan het maken voor een DVD over de Haçienda die begin volgend jaar uitkomt. Ook komt er nog een EP van ons met andere tracks uit. Ik ga ook een 'best of' album samenstellen van al het werk dat ik met anderen heb gedaan, zoals met Crystal Method en Perry Farrell. En wat live optredens betreft, voordat ik dood ga wil ik alle nummers die ik ooit geschreven heb live gespeeld hebben. Op 18 mei volgend jaar ga ik in Manchester een optreden doen voor een goed doel en ter nagedachtenis aan Ian Curtis. Bij dat optreden ga ik alle nummers van Still spelen. Daarna heb ik alle nummers die Joy Division ooit schreef, live gespeeld. En daar word ik enorm gelukkig van.”

4 reacties

  1. Peter Hook and the light’s optreden in de Oosterpoort in December was fenomenaal en als 50+ Joy Division fan vond ik het een schitterend eerbetoon.Het optreden duurde een dikke twee uur en
    het publiek genoot hoewel de aanblik van oudere mannen die de pogo doen pathetic is. Prachtig interview van jullie met Hooky waarvoor thanks !

  2. Ludo

    Peter Hook and the light’s optreden in de Oosterpoort in December was fenomenaal en als 50+ Joy Division fan vond ik het een schitterend eerbetoon.Het optreden duurde een dikke twee uur en
    het publiek genoot hoewel de aanblik van oudere mannen die de pogo doen pathetic is. Prachtig interview van jullie met Hooky waarvoor thanks !
    holy moses een werkende Tripod-site. fantastisch 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven