Mark Lanegan Band – Blues Funeral

mark_lanegan_band-blues_funeral.jpgTjee, is het al acht jaar geleden dat Bubblegum uit kwam? Dat dit briljante album van Mark Lanegan uit 2004 zijn status als moderne klassieker heeft bewezen, staat als een paal boven water. Nog altijd heeft deze plaat niets van zijn donkere pracht verloren. Sterker nog; van tijd tot tijd ontdekte ik hem weer opnieuw en elke keer was hij nog beter dan ik al dacht. Acht jaar al dus, maar Lanegan zat in die periode niet stil. Na uitstapjes met onder meer Isobel Campbell en The Gutter Twins is hij terug op het solo-pad met een nieuw album: Blues Funeral. Net als op Bubblegum zijn ook op de bloemetjeshoes van Blues Funeral bekende gastspelers terug te vinden die op een of meerdere songs deel uitmaken van de band. Zo zijn Chriss Goss, Greg Dulli en Josh Homme ook op dit album weer op dienstbare wijze van de partij en is Queens Of The Stone Age-gitarist Alain Johannes op elke track alom aanwezig. Blues Funeral opent niet anders dan magistraal met een viertal intens slepende, modderige songs die een perfecte balans kennen tussen licht en donker, hemel en hel, leven en dood, met De Stem als verbinding. Meesterlijk, met name op het sobere en bloedstollend mooie “St. Louis Elegy”. ‘If tears were liquor, I would have drunk myself sick’ is een prachtzin die je bij blijft. Als die opgebouwde spanning niet werd doorbroken door een aantal meer aardse en minder sterke rocksongs, zou Mark Lanegan hier zijn absolute meesterwerk geleverd hebben. Het spaarzame gebruik van synths, opgegraven ergens uit de donkere jaren tachtig, roept in samenhang met de sobere songs en diepe bassen een mooie en warme spanning op. Maar ook zijn er tracks waar de elektronica de overhand krijgt, zoals in de afsluiter “Tiny Grain Of Truth”. Hier slaat zowaar de verveling toe en is de zwarte magie verbroken. Nee, helemaal evenwichtig is Blues Funeral niet en het album weet de kracht van Bubblegum als geheel niet te overtreffen. Maar die vergelijking legt de lat wel heel erg hoog: veel beter dan de hoogtepunten die dit album kent zullen we het niet krijgen dit jaar.


mij=4AD / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven