Hervé Bourhis – Het kleine boek van de Beatles / Arne Bellstorf – Baby’s in black. The story of Astrid Kirchher & Stuart Sutcliffe

Herve Bourhis - Het kleine boek van de Beatles.jpgVorig jaar verscheen een prachtige, getekende geschiedenis van de Beatles van de hand van Hervé Bourhis: Het kleine boek van de Beatles. Het verhaal van de meest invloedrijke band uit de popmuziek en de verdere activiteiten van de bandleden werd gebracht als een fotobiografie maar dan verstript. Zelfs de platenhoezen werden nagetekend. Met als running gag: de in muzikaal opzicht behoorlijk mislukte post-Beatles carrière van Ringo Starr. Een humoristisch en vooral liefdevol project.
Arne Bellstorf - Babys in black.jpgEven liefdevol is het zojuist verschenen Baby’s in black van de Duitse tekenaar Arne Bellstorf. Het vertelt over de liefde tussen de Duitse fotografe Astrid Kirchher en Stuart Sutcliffe, begenadigd schilder en bovendien de eerste bassist van de Beatles. Het verhaal werd verteld in de film Backbeat en wordt hier met veel gevoel voor sfeer getekend. Hoe ontwerper Klaus Voormann en zijn ex-vriendin Astrid Kirchner in Hamburg de Beatles ontmoetten. Voormann tekende later de hoes van Revolver) en bleek een begenadigd bassist, onder meer in de Plastic Ono Band, jaren later. Na een succesvolle periode op de podia aan de Reeperbahn moesten de Beatles terug naar Liverpool, terwijl hun bassist achterbleef, in de armen van Astrid Kirchher. Stuart Sutcliffe ging naar de plaatselijke kunstacademie, maar in plaats van dat hij een succesvol kunstenaar werd, overleed hij op veel te jonge leeftijd aan een hersenbloeding. Mooi detail: Astrid Kirchher gaf hem – en later de andere bandleden – het typische Beatles-kapsel. Intiem, emotioneel en met prachtig getekende straattaferelen: Baby’s in black is een stijlvolle toevoeging aan de Beatles-bibliotheek.


Mij=Oog & Blik / Bezige Bij

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven