Squarepusher – Ufabulum / Enstrobia

squarepusher-ufabulum.jpgWow, Tom Jenkinson is terug. En hoe! Hij heeft in zijn vele werk al heel wat stijlen uitgeprobeerd en door elkaar gesmeten, van breakbeat, acid en jazz tot loungeballads. (Voorbeeld van dat laatste: “Tommib” staat dankzij de Lost In Translation-soundtrack nog altijd in zijn 'meest beluisterd' top 10 op last.fm). Maar nog nooit werd het oeuvre van Squarepusher zo goed samengevat als op Ufabulum. Het is zoals ik me Jenkinson live op zijn best herinner, en dit is het album dat de komende jaren uit de kast gaat komen als ik mensen wil laten horen wat er nu zo briljant aan vind. De eerste 40 seconden van openingstrack “4001” geven het al weg: dit wordt een episch album op twee snelheden, met messcherpe flipperkasttechno en slome melancholische sciencefictionfilm-synthesizers dwars door elkaar. “Unreal Square” mengt twee andere uitersten: hoge bliepjes met een lome dubsfeer. Jenkinson zelf mengt vooral hoofd en hart; het vergt een talent apart om tegelijkertijd zulke knappe geluiden uit je machinerie te krijgen en daarmee dan toch een melodie te componeren die als groter geheel óók blijft hangen. Niet dat het overal lukt, “Red in blue” klinkt als een keyboardtestje dat je ook in een kerk zou kunnen horen en “The Metallurgist” is juist enkel Venetian Snares-gekte. Verder ben ik er (zeker na de vorige recensie) blij mee dat de gebruikelijke extra EP nu bij het album is gebundeld, maar zo bijzonder is die dit keer niet. Verder moeten de schitterende vormgeving en het boekje bij Ufabulum genoemd worden. Heul veul kleine LED-lichtjes vormen het thema, denk Beach House maar dan extremer. Dat belooft niet alleen bijzondere optredens, zoals komende week op Dour, maar dankzij Ufabulum ook een muzikaal volledige wedergeboorte. Rivaal Aphex Twin mag wel eens met iets heel goeds komen om revanche te nemen op deze superplaat.


mij=Warp / Rough Trade

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven