Staatseinde – Enter

staatseinde-enter.jpgSoms maait een bijgesloten verhaaltje mij het gras voor de voeten weg. In dit geval gebeurt dat dus bij de bespreking van Enter van het Utrechtse Staatseinde waar de band zichzelf betitelt als “Neue Niederländiche Welle”. Hier kom ik niet meer overheen, want hiermee wordt de grappige link naar de Duitse jaren tachtig gelegd. Woonachtig in het oosten des lands werd ik hier destijds ook mee besmet, en af en toe als ik in een nostalgische bui ben dan komen de nodige singletjes tevoorschijn. Staatseinde zingt overigens in meerdere talen, meestal in het Engels, maar ook in het Nederlands en zelfs in – jawohl – het Duits. Vaak zijn de liedjes aanstekelijk – al zijn er ook meer experimentele tracks – en lijkt het met name door de inzet van de synthesizer alsof de jaren tachtig niet ver weg zijn. Frau Jacke is de sterke zangfactor, waar haar mannelijke tegenhanger Kommander Neorej toch wat achterblijft. Het thema op Enter is de teloorgang van onze planeet. Ik weet alleen niet of we met Staatseindes idee, diep wegduiken in de oceaan en vertrekken met een ruimteschip, dit oplossen. Dat weten ze zelf ook wel, getuige de melige humor die door de nummers heen klinkt. Al met al is Enter een album dat meer verdient dan een oplage van 200 stuks.


mij=Wharf Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven