Leo Blokhuis – Haags Speelkwartier. Scènes uit de muziekwinkel

Leo-Blokhuis_Haags-speelkwartier.jpgDit jaar komt Leo Blokhuis niet met een luxe cadeau voor onder de kerstboom. Geen The Sound of the South of The Sound of the Westcoast, boeken waarin een deel van de popgeschiedenis uitgediept wordt aan de hand van een omgekeerde platenkast aan feitjes, maar die als belangrijkste usp een aantal toegevoegde cd’s hebben. Haags Speelkwartier past meer in het rijtje eerdere boeken van Leo Blokhuis: Het Plaatjesboek, Grijsgedraaid en City to City. Dunnere, minder chic uitgevoerde boeken (waar soms wel een cd bijgevoegd is). In het geval van Haags Speelkwartier gaat het om een klein, gebonden boekje dat de geschiedenis van de Haagse muziekwinkel Servaas uit de doeken doet. En dan uiteraard meteen een kleine geschiedenis van de popmuziek in Den Haag vertelt. De 125 pagina’s van het kleine, maar op luxe glanspapier en zelfs gebonden uitgevoerde boekje kun je gerust door twee delen. De helft van de pagina’s bestaat uit tekst, de andere helft uit – mooi vormgegeven – illustraties van oude instrumenten, band- en andere foto’s, en paperassen die een tijdsbeeld moeten geven. De geschiedenis van muziekwinkel Servaas is overigens een aardige: van de verkoop van (religieuze) bladmuziek, kwam een zoon van de oprichter op het idee om muziekinstrumenten te importeren. Grootschalig en gericht op het nieuwste van het nieuwste, wordt de winkel al gauw een trekpleister voor de dan opkomende muziekscene. Kleinzoon Servaas kan, als de winkel uiteindelijk gesloten wordt, van de winsten zelfs stil leven op een tropisch eiland. En dat ondanks de vele winkeldiefstallen, de bizarre winkelvoering en andere voorvallen die Blokhuis beschrijft.


Mij=Ambo

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven