Royal Hunt – 20th Anniversary SE

Royal Hunt - 20th Anniversary SERoyal Hunt blijft een moeilijk geval. De band rond toetsenist André Andersen, de enige constante factor in de band, vliegt in zijn repertoire alle kanten op. Het is dus geen wonder dat dat ook het geval is op de verzamelaar ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum – heel inventief 20th Anniversary geheten. De Special Edition daarvan bevat drie cd's, waarvan de laatste een nieuwe track, “Save Me”, een paar unplugged versies en EP-tracks bevat. Je zult bij beluistering snel genoeg doorhebben of Royal Hunt je ligt of niet. Andersen is namelijk in alle opzichten de grote man in de band en zijn toetsen zijn minstens zo prominent als de gitaren. Bovendien zijn die vaak moddervet ingemixt, zodat Yes' en Asia's Geoff Downes plots een wonder van subtiel toetsenwerk lijkt. Gaandeweg hun loopbaan is de band wat progressiever en wat subtieler geworden, maar het woordje 'wat' is daarin wel onontbeerlijk. Er komt Teutoonse marsmetal voorbij (“Kingdom Dark”), Eurobombast, pop, AOR, Asiabombast, Malmsteenachtige shred (“Surrender”), progpop (“Shadowman”), kortom het hele menu komt langs. Gek genoeg is het desondanks verstandig deze verzamelaar niet in een ruk te beluisteren. Individuele songs die op m'n iPod voorbijshuffelden waren lekker, maar toen ik alles achter elkaar beluisterde sloeg halverwege een dodelijke vermoeidheid toe. Toch zou ik Andersen c.s. onrecht aandoen als ik hier een klaagzang van zou maken. De op Andersen na voortdurend wisselende muzikanten zijn namelijk vaardig genoeg om steeds smakelijke versies neer te zetten. Daarnaast zijn er met D.C. Cooper, John West en Mark Boals drie buitengewoon goede zangers te horen op deze verzamelaar. De nieuwe track “Save Me” is prima en de unplugged versies van “One by One”, “Bodyguard” en “Restless” smaken wat mij betreft naar meer, omdat met name de eerste twee wel de subtiliteit hebben die elders nogal eens ontbreekt. Bij 20th Anniversary is het plezier vooral afhankelijk van het met mate tot je nemen van het gebodene.


mij=Frontiers / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven