Buma/Stemra – Jan Smit Is Onze Homie

Buma/Stemra - Jan Smit Is Onze HomieDe Spotifybanner op File Under ziet er vandaag ineens wat anders uit. Wat is er aan de hand? In 2009 vond Buma/Stemra dat voor het embedden van YouTube-filmpjes op een site betaald moest gaan worden, ook al was door YouTube en artiesten uitdrukkelijk toestemming gegeven voor het doorplaatsen daarvan. Na veel protesten stelde Buma/Stemra 'de regeling niet te zullen uitvoeren'. Maar hij werd wel gewoon in het beleid opgenomen. Nu komt Buma/Stemra alsnog met een – voorlopig – licht afgezwakte versie van deze regeling en proberen ze bij onze buren en collega-muziekbloggers Kicking The Habit geld te krijgen voor muziekvideo's. Maar de mensen achter Kicking The Habit zijn gewoon muziekliefhebbers die net als wij bij File Under allerlei soorten muziek aan bod laten komen die geen exposure op radio en tv krijgen. Artiesten die er hard voor werken om iets moois te maken, ook al weten ze dat ze er de hitparades niet mee gaan halen, kunnen via websites toch hun materiaal promoten. Wat Buma/Stemra hier doet is niets minder dan het om zeep helpen van de diversiteit van het Nederlandse muzieklandschap. Weg zijn straks al die (vooral Nederlandse, maar ook buitenlandse) noisebandjes, elektronicafieperaars en prognerds. Muziek op internet mag alleen nog via buitenlandse sites gevonden worden en voor de rest moeten we het maar doen met alles wat uit Volendam en de The Voice Of Holland-fabrieken komt. 'Ja, maar alleen video's bij sites met KvK-inschrijving is toch niet zo erg?' zult u misschien denken. Nou, een inschrijving is nog iets anders dan proberen ergens rijk mee te worden. Bovendien werd onlangs zelfs het linken naar radiostreams prooi van Buma/Stemra. Het onderuitschoffelen van Kicking The Habit is één stap in een strategie waarin Buma/Stemra stapje voor stapje overal geld voor probeert te krijgen. Ten koste van de muziek. Ten koste van de muziek! Nu is het Kicking The Habit, straks is het File Under. Jullie muziek. En jullie favoriete artiesten.

7 reacties

 1. Lykle

  Het ironsiche is dat veel artiesten die zich bij B/S ingeschreven hebben, er eigenlijk op zouden moeten kunnen rekenen dat B/S het geld dat YouTube aan de video’s verdient netjes zou moeten ophalen bij YouTube en doorgeven aan de artiest. Net als bij Spotify gebeurt, volgens mij.
  Dus B/S werkt zijn eigen leden hier enorm mee tegen.

 2. Lykle: anders dan Buma doet voorkomen, vertegenwoordigen ze maar een deel van de muzikanten. En van het deel dat wèl iets verdient aan Buma/Stemra is een groot deel niet afhankelijk van promotie door websites. Dát is het probleem: Buma is alleen maar bezig met het belang van een beperkt deel van de NL muzikanten. En gezien de stilte uit die kringen vinden ze dat blijkbaar prima. Er is niets op tegen dat muzikanten betaald worden voor hun werk, maar daarvoor moeten ze wel bekendheid opbouwen. En Buma maakt nu juist dát heel erg moeilijk zo.

 3. Geloof dat het een beetje een algemene tendens begint te worden in Nederland, niet luisteren naar de mensen die je bedient, de fyra/ns is er ook al zo’n mooi voorbeeld van
  Het ironsiche is dat veel artiesten die zich bij B/S ingeschreven hebben, er eigenlijk op zouden moeten kunnen rekenen dat B/S het geld dat YouTube aan de video’s verdient netjes zou moeten ophalen bij YouTube en doorgeven aan de artiest. Net als bij Spotify gebeurt, volgens mij.
  Dus B/S werkt zijn eigen leden hier enorm mee tegen.
  Lykle: anders dan Buma doet voorkomen, vertegenwoordigen ze maar een deel van de muzikanten. En van het deel dat wèl iets verdient aan Buma/Stemra is een groot deel niet afhankelijk van promotie door websites. Dát is het probleem: Buma is alleen maar bezig met het belang van een beperkt deel van de NL muzikanten. En gezien de stilte uit die kringen vinden ze dat blijkbaar prima. Er is niets op tegen dat muzikanten betaald worden voor hun werk, maar daarvoor moeten ze wel bekendheid opbouwen. En Buma maakt nu juist dát heel erg moeilijk zo.
  Een weloverwogen reactie van Kicking The Habit zelf: http://kickingthehabit.nl/2013-01-18/verklaring-kicking-the-habit-over-de-brief-van-bumastemra
  Een brief van Buma/Stemra aan zijn leden: https://docs.google.com/document/d/1AJ96Vr6521FXqA7PI3UnZg8-I2IJjcP35LYeqaguXUY/edit?pli=1 Let op: het gaat om 6500 euro ‘omzet’, niet ‘winst’. Als je 6500 euro binnenkrijgt en daar door alle kosten geen winst mee maakt, mag je alsnog 10% van je omzet afstaan. Waar blijft de rest van de Bumaleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven