Homemade Empire – Defenestration

Homemade Empire - DefenestrationIk had nog nooit gehoord van Defenestration, maar het korte deel van mijn schoolcarrière waarin ik Latijn volgde stelde me wel in staat om het terug te leiden tot iets met 'weg van' en 'het raam'. In plaats van Niet Uit Het Raam dus Wel Uit Het Raam. Gelukkig is er in zo'n geval altijd de Wikipedia die een uitgebreid stuk heeft over defenestration. Het was niet de laatste keer dat ik de neiging had iets op te zoeken tijdens het luisteren naar Homemade Empire's tweede album dat die naam draagt. Ook de teksten van Bart de Kroon roepen frequent vragen op. En dan vooral of ik ze wel of niet goed verstaan heb. Niet dat De Kroon niet duidelijk zingt, maar de twist die hij veelvuldig geeft in de loop van een liedje vragen om een snelle fact check. De basis van de tweede Homemade Empire-album verschilt niet heel veel van zijn eerste worp, A Brilliant Window Niche. Her en der heeft hij naast zijn sober bespeelde gitaar wel wat hulp, maar die is altijd met bijna verdacht grote precisie geplaatst en op zijn plek. Zo maakt de tweede stem van Ellen Evers en haar melodica “Hidden Knife” helemaal af in al zijn droefsnoetigheid. In combinatie met de stem en gitaar van De Kroon levert het een prachtige collage op. Het beklemmende aan Homemade Empire is dat je het idee hebt dat je bijna op de lippen van De Kroon luistert. Zijn ademhaling tijdens het zingen waait je bijna door de haren. Dat is natuurlijk een veelgebruikte truc bij dit soort singer/songwriters, bij Homemade Empire voelt het nooit als iets dat bewust is gedaan, maar als iets dat zo hoort. Het maakt dat wat mij betreft Homemade Empire zich kan meten groten als Timesbold of, dichter bij huis, ME.
Homemade Empire speelt vanavond tijdens de eerste Soeplabel-avond in Ekko waar namens Subroutine, Snowstar en het nieuwe Zoology-label de volgende bands optreden: Space Siren // Homemade Empire // Lost Bear // Bart van der Lee // Mineral Beings // Glass Eyes.


mij=Subroutine

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven