Bhi Bhiman – Bhiman

Bhi Bhiman - BhimanBhi Bhiman (spreek uit als Bie Bie-man) is geen pseudoniem maar de echte naam van deze zoon van emigranten uit Sri Lanka. Zijn naam is een karakter uit een belangrijk religieus en filosofisch epos uit India, de Mahabharata. De naam en zijn voorkomen, hij ziet eruit als een keurige Aziatische zakenman, zijn de enige verwijzingen naar zijn afkomst. De in St. Louis geboren en getogen Amerikaanse singer-songwriter groeide op in de negentiger jaren en luisterde veel naar Nirvana en Soundgarden. Zijn eigen songs zijn een kruising van country, blues, folkrock en een vleugje soul, door Bhimans soulvolle stem waarin je grofweg een mix zou kunnen horen van de stemmen van Nina Simone en Richie Havens. In 2008 kwam zijn solodebuut Cookbook uit en vorig jaar verscheen zijn tweede cd die simpelweg Bhiman heet. Bhiman zegt zelf over dit album dat hij de songs zo akoestisch mogelijk wilde houden en de sfeer en sound van Dylans Blood On The Tracks wilde grijpen. In elf sobere, akoestische liedjes vertelt Bhiman kleine verhaaltjes. Zoals dat van de rondreizende zwerver in “Guttersnipe”, dat van de bedrogen echtgenoot in “Crime Of Passion” of van de verliefde en jaloerse man in “Eye On You”. Maar ook maatschappelijke thema's zoals in “Kimchee Line”, waarin een Noordkoreaanse gevangene bitter vertelt over zijn volgevreten leider terwijl hij sterft van de honger in zijn cel, of in “Cookbook” dat een aanklacht is tegen de corruptie van het Amerikaanse bedrijfsleven. Opvallend zijn de vaak humoristische en tegelijkertijd cynische teksten. “Ballerina” begint bijvoorbeeld met de briljante zin 'We got married in a Walmart, down by the Wrangler Jeans' wat het begin is van subtiel maar grappig commentaar op deze supermarktketen. Bhi Bhiman laat op Bhiman alles horen wat een goede singer-songwriter in huis zou moeten hebben: goede liedjes met dito teksten en een prachtige stem. Aanstaande zondag kun je checken of je dit met me eens bent, dan treedt Bhi Bhiman op in het MC Theater in Amsterdam.


mij=Tummy Touch /Bertus / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven