David Buckley – Kraftwerk: Publikation

David Buckley - Kraftwerk: PublikationHet is misschien een boude stelling maar, in het licht van de muziekgeschiedenis, zou het zo maar zo kunnen zijn dat Kraftwerk de meest invloedrijke popgroep na The Beatles is. Opererend vanuit hun geheimzinnige Kling Klang studio in Dusseldorf waren Rolf Hütter en zijn mannen absolute trendsetters in het gebruik van electronica maar ook hun podiumpresentatie en stijl zijn op z’n minst bijzonder. Zie ook de juichend ontvangen concerten in het Tate Modern te Londen vorige maand. Dit boek van David Buckley probeert tot de kern van het illustere Kraftwerk door te dringen door uitgebreid de historie van de band te analyseren (vanaf het prille begin als hippiebandje inclusief dwarsfluit), een flinke hoeveelheid anekdotes van voormalig leden Karl Bartos en Wolfgang Flür de revu te laten passeren en veel popmusici aan het woord te laten die flink beïnvloed zijn door de Duitse robots. Het is, gezien de geheimzinnigheid rond Kraftwerk, haast vanzelfsprekend dat spil Rolf Hütter geen medewerking aan het boek wilde verlenen. De pogingen om toch dichtbij hem en de Kling Klang studios te komen zijn uitermate leuk om te lezen. Auteur Buckley schrijf t voor het tijdschrift Mojo en schreef eerder boeken over David Bowie (hij is een van de grootste Bowie-experts wereldwijd), the Stranglers en Roxy Music. Kraftwerk: Publikation is lekker leesbaar en een must voor iedereen met ook maar een beetje interesse in deze opzienbarende Duitse pioniers.


mij=Omnibus Press

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven