Low – The Invisible Way

Low - The Invisible WayVelen zullen niet begrijpend hun hoofd schudden wanneer ik zeg dat ik in tijden waarin het niet zo lekker gaat en ik wel wat opbeurends kan gebruiken vaak een cd van Low opzet. De muziek van het trio, bestaande uit het Mormonenechtpaar Alan Sparhawk en Mimi Parker en bassist Steve Garrington, wordt wel omschreven als slowcore wat zoveel wil zeggen als traag, minimalistisch en somber. Low is in de loop van de twintig jaar waarin ze inmiddels actief zijn ietwat 'faster' geworden, maar hun muziek is onverminderd slepend en somber. Niet muziek die voor de hand ligt om aan te horen in donkere dagen, zou je denken. Toch weet Low het altijd voor elkaar te krijgen om mij enorm op te beuren. De rustige muziek die toch erg melodieus is met de prachtige stemmen van Sparhawk en Parker, solo of in perfecte harmonie, heeft een bijna troostende werking op mij. The Invisible Way is het tiende album van het trio en is geproduceerd door Wilco's Jeff Tweedy. Zijn invloed is hoorbaar, nog nooit was er zoveel piano te horen op een plaat van Low, de akoestische gitaar wint het van de elektrische en het geheel klinkt iets warmer dan we van ze gewend zijn. Mimi Parker zingt vijf van de elf liedjes, meer dan ze ooit op een Low-album zong. Goede keuze, Parkers ijle, heldere stem is van hemels niveau en ontroert mij altijd. Dat doet ze in het verstilde “Holy Ghost” en het apocalyptische “To Our Knees”. Maar ook in de meest poppy song van het album, “Just Make It Stop”, wat heel luchtig klinkt maar een enorme innerlijke strijd beschrijft. Ouderwets slow klinkt Low eigenlijk nog het meest in het prachtige “Amethyst” en “Four Score” maar verder lijkt er iets meer licht in de duisternis te schijnen. Low klinkt bijna toegankelijk op The Invisible Way. Toegankelijk, maar zonder hun bijzondere eigenheid te verliezen waar ik zo van houd, want ze hebben mij wederom helemaal ingepakt. Probeer het eens, zet in sombere tijden The Invisible Way op en laat je verkwikken. De muziek van Low is als een medicijn, je moet het de tijd geven om het in te laten werken, maar als het werkt is het bijzonder doeltreffend.


mij=Sub Pop

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven