Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch – The Mystery Of Heaven

Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch - The Mystery Of HeavenJim Jarmusch is een van de tofste Amerikaanse regisseurs van de laatste decennia. Zijn tien films zijn stuk voor stuk de moeite waard, en vormen tezamen een consistent oeuvre dat in alles onafhankelijkheid uitademt. Een favoriet kiezen is geen sinecure, maar in de context van Jarmusch´ tweede muzikale samenwerking met de Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem zeg ik: Dead Man. In dit metafysische western-sprookje uit 1995 loopt een man (Johnny Depp) zijn dood tegemoet, begeleid door mantra-achtige klanken van Neil Young. Ook The Mystery of Heaven is een spirituele en vervreemdende reis, met ditmaal Jarmusch zelf als de improviserende punk-profeet. Jarmusch laat de feedback van zijn gitaar suizen, en zorgt zo voor de donkere noise-wolken waar Jozef van Wissem zijn '13 course swan neck baroque lute' doorheen laat stralen. Het oude instrument treurt zachtjes, en wankelt onvast als een gedoemde geest. Soms krijgen de exploraties zo wat Arabische trekken, zoals in de fraaie titeltrack. Op de dissonante momenten rest slechts Metal Machine Music. Actrice Tilda Swinton draagt halverwege het album nog een weinig opvallend religieus gedicht voor. De titel van het stuk vat het karakter van de release wél mooi samen: “The More She Burns The More Beautiful She Glows.”


mij=Sacred Bones

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven