Peter Hook – Unknown Pleasures. Inside Joy Division (boek)

Peter-Hook_Unknown-Pleasures.jpgDe meeste herinneringen van rocksterren worden niet door henzelf opgeschreven, maar door journalisten die uren en uren aan interviews opnemen, uitschrijven en daaruit een biografie samenstellen. Peter Hook, bassist extra-ordinaire, DJ en uiteraard bekend omdat hij Joy Division en New Order oprichtte en daarnaast speelde in Monaco en Freebass, kan het wel zelf. Hij schreef eerder al The Hacienda: How Not To Run A Club, dat samen met 24 Hour Party People – het boek en de film – van Tony Wilson een prachtige geschiedenis vormt van het Manchester van de jaren tachtig. Unknowns Pleasures bevat zijn langverwachte herinneringen aan Ian Curtis en Joy Division en het laat zien dat hij geen schrijver is. Opa vertelt en de taperecorder loopt. Uitgeschreven en in stukjes gehakt vormen de verhalen dit boek. Inclusief alle haperingen, uitroepen en herhalingen die wel in gesprekken, maar normaal gesproken niet in boeken belanden. En dus moeten we ons door veel 'fuck', 'as far as I remember', 'really' en zinnetjes die eindigen met drie puntjes heen werken. Dat levert soms prachtige, soms schrijnende herinneringen en anekdotes op aan misschien wel de meest invloedrijke band van begin jaren tachtig. Beschreven van binnenuit, want opa Hook was erbij en deed mee. En dat geeft weer een net iets ander beeld van Ian Curtis dan we kennen uit Touching from a Distance de biografie Curtis’ weduwe Deborah of de film Control van Anton Corbijn.


Mij=!t / Harper Collins / Van Ditmar Boekenimport / Central Bookhouse

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven