Spock's Beard – Brief Nocturnes And Dreamless Sleep

Spock's Beard - Brief Nocturnes And Dreamless SleepAls een oerbandlid zegt dat de nieuwe zanger klinkt alsof hij al jaren in de band zit denk ik – cynicus – meteen 'promopraatje!'. En toch heeft Spock's Beard-bassist Dave Meros, die de uitspraak deed, volstrekt gelijk. Brief Nocturnes And Dreamless Sleep is de eerste plaat voor Ted Leonard (Enchant, Affector), maar zo klinkt het niet. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Ted Leonard heeft een wat hogere en wat minder karakteristieke stem dan zijn voorgangers Nick d'Virgilio en Neal Morse, maar compenseert dat met meer bereik en technisch betere zang. Tegelijkertijd zitten er verschillende zangpartijen tussen die ook zijn voorgangers zo hadden kunnen zingen. Ook al is drummer/songschrijver/frontman d'Virgilio verdwenen, Spock's Beard is nog steeds volstrekt herkenbaar als Spock's Beard. Daarbij helpt het ook dat er onderdelen terugkomen, zoals het vervolg op SB's “Thoughts” en Neal Morse's “Thoughts Part 5”, namelijk de Gentle Giant-achtige counterpoint harmonieën in – jawel – 'Afterthoughts'. Nog steeds is Spock's Beard in staat prog en gerontorock te mengen in wat uiteindelijk ongewoon toegankelijke prog wordt. Dat drummer Jimmy Keegan in de band zou passen was na tien jaar als tourdrummer al duidelijk, maar wat wel verrast is dat Ted Leonard als componist met “Submerged” (eerder verschenen op zijn solo-album) en “Hiding Out” twee songs aanlevert die al volstrekt als Spock's Beard klinken. “Hiding Out” is zelfs de opener, traditioneel een zeldzaam catchy nummer. Er zijn ook externe songschrijvers aangetrokken. Nou ja, extern, Neal Morse, Stan Ausmus en vooral John Boegehold – die het album samen met Alan Morse en Rich Mouser produceerde – hebben alledrie al een uitgebreide geschiedenis met Spock's Beard. Mijn favorieten zijn het eerder genoemde “Hiding Out”, met prachtig baswerk van Meros, en “Something Very Strange”, met een verslavend mooi gezongen refrein. Maar gezien de variatie en het niveau zal er van dit album niet een eenduidige fan favorite overblijven. Fans kunnen gerust zijn: Spock's Beard maakt geen dramatische ommezwaai, het is dezelfde band, met een (iets) andere zanger. Alle anderen moeten Spock's Beard weer eens een kans geven, want de twee nieuwe bandleden lijken voor hernieuwde energie gezorgd te hebben. Hoe goed X ook was, met dit album heeft de band een nieuwe stap gezet zonder de klassieke sound overboord te gooien. Brief Nocturnes en Dreamless Sleep is als enkele cd (zeven tracks) en 2-cd Special Edition (drie heerlijke bonustracks en een remix) te krijgen, alsmede – alleen via de website – een Deluxe Edition met nóg een bonustrack. Dat laatste omdat Spock's Beard weliswaar weer terug is op het oude InsideOut-nest, maar Brief Nocturnes And Dreamless Sleep weer – en met gemak – vooraf gefinancierd is door de fans. En ik kan me niet voorstellen dat er daarvan zelfs maar eentje teleurgesteld is.


mij=InsideOut

10 reacties

 1. Het is weer genieten met The Beard. Ik hoop wel dat Ted Leonard betrokken blijft bij Enchant. In mijn ogen een zeer ondergewaardeerde band.
  Vast wel. Spock’s Beard is – raar maar waar – nog steeds een band waarvan de schoorsteen niet kan roken. Vandaar dat Leonard bijvoorbeeld ook op de Affector-cd te horen was.
  Dat de leden van SB een andere job ernaast hebben was me bekend. Maar dat geldt voor veel andere bands. Ook bv Finntroll.
  Volgens mij handelt Alan Morse in stofzuigers of zo? En in puike blousjes.
  Nope, telecom, inclusief het afluisteren ervan. Derde van rechts op de foto: http://www.dynametric.com/about-us.aspx
  Video bij “Submerged”: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aPVttmX9d2g
  Ik vind het toch meer een Enchant cd met Spock’s Beard bandleden dan een Spock’s Beard cd met Enchant zanger.
  Och, er zijn inmiddels twee mensen uit die bepalend waren voor het geluid en er is er eentje bijgekomen die compositorisch ook iets in zijn mars heeft. Na het vertrek van Neal Morse veranderde de stijl ook. Desondanks vind ik het nog steeds heel duidelijk een Spock’s Beard-album blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven