Atoms for Peace – Amok

atoms_for_peace-amok.png'The Eraser was dus gewoon wat ik verwacht had, maar wel stiekem minder dan ik ervan hoopte', schreef ik in 2006 over Thom Yorkes eerste solowerk. Hetzelfde geldt voor de debuutplaat van Atoms for Peace, de band die voortkwam uit de The Eraser-livetoer, waarin Thom met o.a. Radiohead-producer Nigel Godrich en Red Hot Chili Peppers-bassist Flea speelt. Niet dat zij het Thom-feestje nou zoveel anders maken. Veel synergie hoor ik niet. De nrc.next noemde Amok al in februari 'vooral leuk voor de Radiohead-fans'. En ja, natuurlijk is dat waarom Atoms for Peace direct op de OOR-cover kan debuteren. Acht pagina's interview Thom Yorke, dat verkoopt wel. Ook al gaat dat vooral over invloeden, dat dingen multi-interpretabel zijn en postmodern Occupy-geneuzel. Thom is 44 jaar en vond dat hij met “Ingenue” een song over leven, dood en vluchtigheid moest schrijven. Joh. Waar gingen “Street Spirit” en “No Surprises” dan over? Ook bij nadere beluistering blijft Amok vluchtig: de goede elementen zijn overal, maar ik moet zeggen dat de plaat me niet echt raakt. Dankzij mooie liedjes als het genoemde “Ingenue”, “Default” met zijn knikkergeluiden en “Judge, jury and executioner” heb ik dit album gekocht en begrijp ik ook best dat de eerste recensies deden alsof Thom voor het eerst in jaren weer een popplaat gemaakt had, maar dat is overdreven. Er staan genoeg b-kantjes op de plaat. Wat moet ik met “Dropped”? Of “Stuck Together Pieces”? Al die stereo percussie-effecten zijn prachtig op de koptelefoon, maar op grote boxen gaan ze totaal aan me voorbij. Amok verliest zich in details en wordt daardoor bij tijd en wijle een ontzettende behangplaat. Impressionistisch knip-en-plakwerk. Mooi, hip, knap en tegelijk zielloos. Nergens spanningsbogen zoals Radiohead ze heeft. De laatste Radiohead-plaat The King of Limbs was een erg mooi album dat vooral in de studio is verprutst, zoals we weten sinds de release van The King of Limbs: From the Basement. Als we het hier over Radiohead hadden, zou ik vergoelijkend schrijven dat de groep in een bandbezetting meer indruk zou maken. En inderdaad kan Atoms for Peace het 'dj-live' beter dan op plaat, maar een supergroep is het gewoon niet.


mij=Unsustainabubble / XL Recordings

6 reacties

 1. Stonehead

  Vergeten te noemen: voor het magazine Dazed & Confused maakte Thom Yorke een mix met wat kliekjes en wat belachelijke portretfoto’s.
  http://www.youtube.com/watch?v=iGUq5JnhqnE
  cycles mk 3 – thom yorke
  you wouldn’t like me when i’m angry unfinished rmx – atoms for peace
  mali: kono, the sacred bird – mali musicians
  proud evolution thom yorke 500quid rmx – liars
  i don’t need an excuse unfinished – thom yorke
  bloom treatments – radiohead
  morning shiver down the black wood river – anstam
  give up the ghost thom yorke rmx – radiohead
  the grind – average joe vs unless – atoms for peace

 2. Stonehead

  Vergeten te noemen: voor het magazine Dazed & Confused maakte Thom Yorke een mix met wat kliekjes en wat belachelijke portretfoto’s.
  http://www.youtube.com/watch?v=iGUq5JnhqnE
  cycles mk 3 – thom yorke
  you wouldn’t like me when i’m angry unfinished rmx – atoms for peace
  mali: kono, the sacred bird – mali musicians
  proud evolution thom yorke 500quid rmx – liars
  i don’t need an excuse unfinished – thom yorke
  bloom treatments – radiohead
  morning shiver down the black wood river – anstam
  give up the ghost thom yorke rmx – radiohead
  the grind – average joe vs unless – atoms for peace
  Nieuwe, sketchymooie track “Magic Beanz” op http://thekingoflimbspart2.com/2013/04/27/listen-atoms-peace-debut-track-magic-beans-french-radio-program/
  In plaats van dat Four Tet een remix maakt, remixt Atoms for Peace zijn track “Pyramid” erg mooi:
  https://soundcloud.com/four-tet/pyramid-atoms-for-peace-rmx
  Aangekondigd voor 14 juni: Club Amok.
  Zal wel een remixding zijn.
  https://twitter.com/thomyorke/status/342313583289438208

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven