Quasiland – Quasiland

Quasiland.jpgNooit geweten, maar het Belgische platenlabel Zeal blijkt een afsplitsing te hebben die zich richt op Nederlandstalige bandjes. Omdat bij Zeal eigenwijs als een trotse geuzennaam gevoerd wordt, gaan we ervan uit dat ze hetzelfde zoeken bij hun zusterbedrijf Ziel. Een van de eerste acts die ze tekenden is Quasiland. Een septet dat als belangrijkste invloeden zulke schijnbaar onverenigbare grootheden als Spinvis en Talking Heads noemt. De eerste invloed is overduidelijk, niet alleen uit de voorzichtige zang van voorman Wannes Deboes, maar ook uit de teksten: associatief, beschrijvend, melancholiek en soms gevaarlijk balancerend op de rand van kleinkunst. In dat laatste zit ‘m tekstueel de kneep: hoe aardig het voor ons Nederlanders soms ook is om typische Vlaamse woorden en zinsbuigingen te horen, gecombineerd met tongue-in-cheek-grapjes klinkt het soms als flauw cabaret (De man was nog veel te jong om braaf te zijn, Hij was nog veel te dom om goed te doen). Muzikaal zijn niet alle nummers even boeiend, maar de rare botsingen van singer/songwriter-liedjes met jaren tachtig invloeden (“Goochelaar”) en eigenwijze instrumentalisten houden de luisteraar wel bij de les. Het krappe half uur dat deze plaat duurt zorgt dat we ons niet vervelen, maar ik vraag me af of ik een langere cd vol zou houden.


mij=Ziel / Zeal

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven