Sound City / Various Artists -Sound City – Real To Reel

Sound CityIn mei 2011 sloten de legendarische Sound City Studios. Aanvankelijk een productiefaciliteit voor Vox-versterkers werd het in 1969 een studio. Na de installatie van een Neve analoog mengpaneel (zoals oud-eigenaar Tom Skeeter vertelt twee keer zo duur als het huis dat hij in dezelfde tijd kocht) ging het hard. Fleetwood Mac, Neil Young, Tom Petty And The Heartbreakers, REO Speedwagon hadden groot succes met in Sound City gemaakte albums en de gerenommeerde klanten stroomden toe. Tot het digitale tijdperk voorzichtig zijn intrede deed en de analoge apparatuur en het legendarische drumgeluid van de studio niet meer voldoende waren om klanten te werven. Vrijwel op het punt van omvallen was er plots een onbekend bandje dat een zeldzame klapper maakte, Nirvana met Nevermind. Sound City was weer in en er verschenen weer volop Sound City-producties, bijvoorbeeld van Kyuss, Masters Of Reality, Tool en Queens Of The Stone Age. Toen in 2011 dan toch definitief het doek viel had Dave Grohl twee goede ideeën: hij kocht het Neve-paneel voor zijn eigen studio en hij besloot er een film over te maken. Artiesten (Rick Springfield – die zijn carrière te danken heeft aan mede-eigenaar Joe Gottfried -, Tommy Petty, Trent Reznor), producers (Keith Olsen – eerst huisproducer, later concurrent met z’n eigen studio even verderop -, Rick Rubin) en personeel vertellen over de ups en downs van de studio en waarom er zoveel legendarische platen zijn gemaakt. Behalve de geschiedenis van Sound City is de film ook een ode aan het ambacht dat komt kijken bij het opnemen van albums. Bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van digitale opnameprocessen: knippen en plakken is digitaal veel handiger en sneller, maar analoge opnametechnieken vereisen cruciale creatieve keuzes omdat het aantal sporen beperkt is. In de documentaire viert nostalgie uiteraard hoogtij, maar het wordt ook duidelijk waarom de studio niet kon overleven.
Sound City - Real To ReelNadat Grohl het Neve-paneel in zijn huisstudio had laten monteren, maakte hij met allerlei collega’s die ook iets met Sound City Studios hadden een album, Sound City – Real To Reel. Bij de meeste nummers zijn het vooral ofwel Grohl en de Foo’s, ofwel Grohl en Queens Of The Stone Age die een artiest begeleiden. Een deel van die opnamen is ook in de documentaire te zien. De meeste publiciteit kreeg de sessie met de Foo’s, Krist Novoselic en Paul McCartney die resulteerde in “Cut Me Some Slack”, maar de leukste tracks zijn wat mij betreft “You Can’t Fix This” met Stevie Nicks en de buitengewoon catchy samenwerking met Rick Springfield, “The Man That Never Was”. Er zitten geen zwakke broeders tussen de tracks, maar ondanks de vele grote namen is het ook geen onmisbaar album geworden. De documentaire voegt wel het een en ander toe waardoor de cd leuker wordt, dus als je in eerste instantie niet allebei wilt aanschaffen zou ik beginnen met de dvd. Ik ben blij dat ik ze allebei heb.


mij=Roswell Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven