Satellite Stories – Phrases to Break the Ice

satellite_stories-phrases_to_break_the_ice.jpgSoms kun je bands vergelijken met diersoorten. Rammstein is een neushoorn, die beukt overal dwars doorheen. Björk is een pauw, David Bowie een kameleon en Kanye West een ekster. Uiteraard zijn Coldplay en Kodaline allebei zeehonden en dan zijn Two Door Cinema Club en Satellite Stories hetzelfde soort knaagdier. Gerbils, denk ik. Bloedsnel, hyperenergiek, altijd vrolijk en tegelijk koddig en lief. Maar met deze intro bedoel ik natuurlijk vooral dat de uitstekende Finse band Satellite Stories eigenlijk wel een schaamteloos doordrukje van Two Door Cinema Club is. Vind je de een leuk, dan ook de ander en vice versa. Hun net uitgekomen debuutplaat Phrases to Break the Ice, waarvoor ze afgelopen maand een korte toer door Nederland deden, kun je één op één naast debuutplaat Tourist History van Two Door Cinema Club leggen: dezelfde springerige uptempo liedjes met hoge rinkelende gitaren, goeie zonnige hooks, dezelfde hoge staccato oh-oh-koortjes, spitsvondige teksten (“I don’t wanna be Helsinki art scene”), Phoenix-achtige sound en de plaat heeft zelfs hetzelfde minpuntje: de nummers lijken wat teveel op elkaar. Niet zo’n probleem overigens. Van dit soort albums zijn er nooit genoeg. Met elf van de elf liedjes als potentiële single kan elke indiedisco Phrases to Break the Ice blind aanschaffen. Van het heerlijke “Costa Del Sol ’94” word ik behoorlijk euforisch, single “Kids Aren’t Safe In The Metro” is geweldig (zielige clip zit erbij, dat dan weer wel) en ook “Scandinavian Girls” – waarvan de titel je alleen kan ontgaan als je een geleedpotige bent – gaat door voor potentiële festivalkraker. “Helsinki Art Scene” zing ik al dagen zelf mee. Ach, en dan mogen de Satellite Stories in een nummer dat “Sirens” heet best een lelijke gitaaruithaal stoppen omdat die behoorlijk op een sirene lijkt. Het probleem van gerbils houden is overigens dat ze alles stuk knagen, wat in het begin best geinig lijkt, maar waar je op een gegeven moment wel vrij moe van wordt. Maar goed, zeehonden zijn ook niet alles.


mij=XYZ Music / CNR

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven