Orlando – The Early Warning Company

Orlando - The Early Warning CompanyOver goede, vrouwelijke muzikanten in Nederland hebben we momenteel niet te klagen. Naast het magnum opus van Anouk kwamen er dit jaar al prachtige platen uit van Janne Schra, Stevie Ann en Mister And Mississippi, waarin Maxime Barlag als frontvrouw voor een groot deel hun mooie sound bepaalt. Tessa Douwstra uit Rotterdam kan zich bij deze rij aansluiten. Ervaring deed ze op bij Chef’s Special en Wooden Saints maar nu is het tijd voor haar eigen band en liedjes. The Early Warning Company is het debuut van haar band Orlando. Dit album had als werktitel ‘het wilde blazersplan’ waarbij het idee was de harmonieën, vaak gedragen door piano of Hammond, te verdelen over een aantal blazers. Zo gezegd, zo gedaan, er werd een groep koperblazers gevormd waarvoor hoornist Morris Kliphuis een aantal arrangementen schreef. De blazers dragen dus de sound van het merendeel van de negen liedjes en dat klinkt erg lekker. Orlando maakt frisse popliedjes met door de blazers een vleugje soul, zoals de knallende opener “Put Me On The Light Box”, het melodieuze “Monday Is For Drawing Lines” en het erg aanstekelijke “Show Me Where The Bullets Go”. Douwstra zingt beheerst en lekker, met een mooi ruisje in haar stem die schittert in de wat rustigere nummers zoals in het melancholische “The Early Warning Company” en “Know You Might Not”. Eric Corton is fan en noemde Orlando tijdens Eurosonic/Noorderslag een van de ‘upcoming’ Nederlandse bands van 2013. Orlando kan zowel op 3FM gedraaid worden als een wat meer alternatief publiek aanspreken en is volgens mij als live-band heel goed in staat om beide doelgroepen mee te krijgen. Na deze festivalzomer zou het wat mij betreft niet meer dan logisch zijn dat Orlando niet meer upcoming is maar een gevestigde naam in de Nederlandse muziekscene is geworden.


mij=Silence Du Monde

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven