Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action

Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right ActionDat een band hun nieuwste album promoot als het beste dat ze ooit gedaan hebben, voilà. Maar hun vorige album zelf afkraken, niet doen. Je zult er bijvoorbeeld maar een redelijk positief stuk over geschreven hebben, zoals ondergetekende over Franz Ferdinands Tonight. Misschien was het wat rommelig qua lijn en hadden ze ooit betere albums, maar verder vond ik het best oké. Dat was echter 2009, en nu, vier jaar later, is er dan – eindelijk – het vierde album Right Thoughts, Right Words, Right Action. Eigenlijk had ik dat al in eind 2012 verwacht, aangezien ze vorig jaar zomer al met nieuwe nummers aan het toeren waren. Maar het werd dus halverwege 2013. Bij de tien liedjes in een kleine 35 minuten zitten gelukkig geen missers. Ze zijn helemaal to-the-point. Opener “Right Action” laat al meteen horen dat ze Schotten de alternatieve hoekige feestband bij uitstek zijn. Nee, ik ga geen lelijke dingen zeggen over navolgers als The Kaiser Chiefs of The Two Door Cinema Club… Al lijkt ook Bowie hier even mee te kijken. Het wat meer elektronische geluid van hun album vorige hebben ze verder uitgebouwd en het klinkt alsof dit er altijd geweest is. Hierna gaat het meteen verder met het niet minder lekkere en mega-aanstekelijke “Evil Eye” en hun single “Love Illumination”. Luister eens naar het swingende “Stand On The Horizon”. Of naar een van mijn favorieten van dit album, “Bullet”, die je toch wel even naar de volumeknop moet laten grijpen en nog een knipoog bevat naar hun “Out Of Control”. En die knop kan gewoon open blijven staan bij “Treason! Animals”. Hierna mag je even bijkomen in “The Universal Expanded”. Uiteindelijk mag je via “Brief Encounters” uithuilen in “Goodbye Lovers And Friends” waar ik overigens weer aan Bowie moet denken. Franz Ferdinand is weer helemaal terug aan het front. Hopelijk doen ze Nederland eerdaags weer aan, want hun optreden op Lowlands was – zover ik het op tv zag – memorabel.


mij=Domino

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven