Harem Scarem – Mood Swings II

Harem Scarem - Mood Swings IIHarem Scarem ging uit elkaar in 2008, niet met de gebruikelijke musical differences en slaande deuren, maar gewoon omdat de bandleden met andere dingen bezig waren. Hess en Smith brachten bijvoorbeeld een album uit met First Signal. Toen ze werden aangekondigd voor Firefest 2013 en een navolgende Europese tour was er dan ook geen enkel beletsel om weer lekker als Harem Scarem een plaat op te gaan nemen. Dat werd Mood Swings II. En ja, er is een album Mood Swings dat al in 1993 uitkwam en al die tracks zijn opnieuw opgenomen. Dat wordt al iets begrijpelijker als je hoort dat ze na de oorspronkelijke Mood Swings daarmee niet buiten hun geboorteland Canada getourd hebben en ze voor Firefest het hele album live gaan spelen spelen. En misschien nog belangrijker: ze hadden geen zeggenschap over de oude opnamen, alle rechten liggen bij hun oude platenmaatschappij… Maar goed, Mood Swings II, dus. Voor mij was Harem Scarem vaak net iets te braaf geproduceerd, maar juist met Mood Swings was dat niet het geval. Mood Swings II is ook een stevig ingemixt album, maar het verschil met het origineel is niet zo bar groot. Compositorisch en muzikaal weten Harry Hess en zijn mannen al lang hoe ze iets goeds moeten maken, maar net als bij Mood Swings (deel I) is het de productie die dit een van de fijnere Harem Scaremplaten maakt. De gitaren staan lekker naar voren en ook de ritmesectie mag knallen. De songs zijn catchy AOR-songs, met prima riffs, fraaie koortjes, kortom alles wat je mag verwachten. Luister eens naar de instrumental “Mandy” of het intro van “Had Enough”. Dat gitaarwerk had van Mike Slamer (Slamer, Seventh Key) kunnen zijn en ook op de rest van het album blijft het gitaarwerk smullen. Op Mood Swings II zijn drie extra tracks te vinden, die in dezelfde stijl gehouden als het oorspronkelijke werk. “World Gone To Pieces”, “Anarchy”, “Brighter Day” grossieren dan ook in majestueuze riffs in een relatief heavy jasje, waarbij stijlsgewijs wel regelmatig Def Leppard om de hoek komt kijken. Ondanks dat je je bedenkingen kunt hebben bij het opnieuw opnemen van een compleet album is Mood Swings II een hele fijne plaat geworden. En dan na Firefest weer een écht nieuw album, jongens?


mij=Frontiers/Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven