Hooded Fang – Gravez

Hooded Fang - GravezGrmbl, op het laatste moment werd er roet in het eten gegooid met als resultaat geen Ewie bij het concert van het Canadese Hooded Fang in Merleyn Nijmegen. Dat was eind vorig jaar, het jaar waarin hun album Tosta Mista uiteindelijk makkelijk mijn eindlijstje haalde. Ik heb nou eenmaal een zwak voor muziek geïnspireerd op de sixties en die me dan bovendien nog vrolijk maakt ook. In alle jaarlijstjes die ik zag, dook het kwartet uit Toronto (Canada) slechts een keer op. Dit in tegenstelling tot de Allah-Las die ook hun wijsheid ook uit de sixties halen en dit jaar op veel festivals opdoken. Maar goed… Hooded Fang dus, hun 2013-album Gravez kwam in mei uit en gaat geen wegen op die je niet zou verwachten. In een straffe dertig minuten brengen ze tien liedjes die wederom naar de sixties ruiken. Kun je trouwens wel van een album spreken met deze lengte? Grappig is dat het 26 seconden durende “Dry Range Into” en het afsluitende dertig seconde durende “Dry Range Outro” goed op elkaar aansluiten en je de plaat als een perpetuum mobile door kan blijven draaien. Probleem opgelost, zou je zeggen. Kenmerkend zijn het orgeltje en de typische gitaarpartijen die de vrolijke sfeer neerzetten. Dat kan op een rauwe garagerockmanier, zoals in de echte opener “Graves” – inderdaad met een s -, maar waar ook lekker op ´gepapapapapa´t wordt. “Ode To Subterrania” klinkt als een psychedelische track die zo op de debuutplaat van Traffic had kunnen staan. Bij “Bye Bye Land” lijkt er een typisch zonnetje te gaan schijnen, met een knipoog naar helden als Syd Barrett en Kevin Ayers. Hierna gaat het tempo weer omhoog, maar is nog steeds lekker psychedelisch. “Sailor Bull” knarst weer, terwijl het lekker dansbaar is. “Trasher” is niet minder dansbaar en lekker luchtig. “Never Minding” is weer wat introverter, met zang die lijkt te zweven boven de aarde. “Genes” zou op haar beurt weer op de eerste Zappaplaat hebben kunnen staan. Gekte en referenties genoeg. Ik houd van Hooded Fang als totaal. Bij mijn stukje over de vorige plaat, Tosta Mista, sloot ik af met een link naar optreden. Dat kan ik nu ook doen, want ze staan komende week in Paradiso en op Incubate. Laat dit nou beide – ik zag het te laat – totaal niet in mijn agenda passen. Grmbl.


mij=Fulltime Hobby

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven