Meindert Talma – Kelderkoorts. Nederlands Onbekendste Popster I (boek/cd)

meindert_kelderkoorts7b.jpgDe ondertitel van het nieuwste project van Meindert Talma is ‘Nederlands Onbekendste Popster I’. En die I staat er niet voor niets: dit is het eerste deel van een heuse roman- en cd-cyclus. De Daniël Johnston van de Friese Wouden debuteerde ooit dankzij een verjaardagscadeau: zijn vrienden van culturele bende de Hobbyrockers maakten een single van zijn eerste liedjes en deze vrienden spelen dan ook een belangrijke rol in de roman. Zo komen we Nyk de Vries (vroeger in The Amp, tegenwoordig ook als schrijver actief), de Brandsjes (Jan Pier en Janke, de ritmesectie van Talma’s voormalige begeleidingsband The Negroes) en figuren als de Stadskabouter, de Jonge Boschfazant en de Kesanova tegen. Kelderkoorts is een Bildungsroman over een verlegen, gereformeerde jongen uit Surhuisterveen die in Groningen transformeert tot een volstrekt unieke muzikant en kunstenaar. Nog steeds schuchter, maar tegelijk niet bang om zichzelf te laten zien in teksten en liedjes. Ironie lijkt hij niet te kennen, alles klinkt even oprecht en eerlijk, met soms prachtige, soms ronduit lullige observaties. In “Crucifix” heet het ‘Ik kijk naar jouw billen en denk aan de hemel’, terwijl het even later klinkt: ‘ik kwam terug van het toilet / ze lag daar poedelnaakt op bed’ . Hij zingt op de bijbehorende CD – zijn elfde inmiddels – over de jaren zeventig en tachtig, over orgel spelen, korfbal (“G.B.J. Hiltermann”, “Surhuisterveen”) en andere lulligheid. Maar ook roemt hij de charme van de imperfectie via lofzangen op de viersporenrecorder (“Viersporenrecorder”) en Super 8 film (“Drie minuten zuurtjeskleurendroom”) en de Vera Kelderbar (“Crucifix”, “Kelderkoorts”). De grote boze buitenwereld komt schrijnend binnen via “Karremansgevoel” en de soms even boze binnenwereld in “Storm zal er komen in Groningen”. Met onder meer Anne Soldaat en Jeroen Kleijn als begeleiders zingt Meindert Talma zoals alleen hij dat kan. Vaak bijna ingehaald door een teveel aan lettergrepen, met vreemde klemtonen en onnavolgbare teksten. Meindert is briljant en daar is niets ironisch aan. ‘God straft wie rocker in Holland wil zijn’, croonde Jan Rot ooit. Meindert Talma is een gezegende rocker.


Mij=Uitgeverij Passage / Excelsior Recordings

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven