Olympic – Everybody!

Olympic - Everybody (1).jpgIn Nederland hebben we The Golden Earring, in Tsjechië kennen ze Olympic. Beide bands begonnen begin jaren zestig in de hoogtijdagen van de beat, incorporeerden even makkelijk psychedelische invloeden als later FM-rock en vooral: beide bands bestaan nog steeds. De naam Olympic namen ze eenvoudigweg over van de club waar ze in 1963 de huisband waren. Ze speelden rhythm & blues-covers – The Animals zijn hun hele carrière nooit ver weg geweest – en begeleidden de zangers-van-het-moment. Ook kregen ze het voor elkaar om, ondanks dat de communistische overheid er vast niet blij mee was, covers van de Beatles te spelen. In 1964 mochten ze voor het eerst zelf iets opnemen en zo was de stap naar het schrijven van eigen nummers snel gemaakt. Op deze verzamelaar vinden we tracks uit de jaren 1965 tot 1971. We horen we een band die zich langzamerhand van freakbeat naar stevige bluesrock en proto-hardrock beweegt. De meeste nummers zijn in hun moerstaal gezongen en hoewel ze door verschillende bandleden gezongen worden, klinken ze vrijwel hetzelfde – en niet onverdienstelijk. Na 1971 bewogen ze richting symfo en werden ze behoorlijk pompeus. Een andere overeenkomst met The Golden Earring: hoe respectabel het ook is dat ze het al zo lang volhouden, interessanter werden ze er met de jaren helaas niet op.


mij=Munster / Clearspot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven