Town Of Saints – Something To Fight With

Town Of Saints - Something To Fight WithIn de film Once vinden, heel kort gezegd, een straatmuzikant (Glen Hansard) en Tsjechische immigrante (Markéta Irglová) elkaar door de muziek. Ik moest aan deze prachtige film denken toen ik de biografie las van het Groningse Town Of Saints. Zanger/gitarist Harmen Ridderbos en de Finse Heta Salkolahti (zang/viool) ontmoetten elkaar in Oostenrijk bij een cursus songwriting. Ze hadden een muzikale en romantische klik en begonnen samen nummers te schrijven die ze als straatmuzikanten door heel Europa ten gehore brachten. Het Utrechtse label Snowstar Records zag er wel wat in en tekende de band die met drummer Sietse Ros inmiddels een trio was geworden. Something To Fight With is het debuutalbum en wat voor een! De liefde en het enthousiasme voor muziek spatten er vanaf. De viool van Salkolahti is de rode draad op de elf indiefolkliedjes, die een mooie mix zijn van lekker uitbundig, zoals in knallende opener “Stand Up”, en de folkpunkachtige tracks “Something To Fight With” en “Euphrates”, en wat meer kalmere folkballads zoals het mooie “Direction” en “New Skin”. Ridderbos zingt gedreven en wordt in toom gehouden door de kalme en heldere stem van Salkolahti. De sound van de band wordt weleens vergeleken met die van Arcade Fire en hoewel dat wel een hele hoge lat is hoor ik zeker overeenkomsten met de gedrevenheid van de Canadezen die ze ten tijde van Funeral hadden. Live klinkt de band nog opzwepender dan op cd, zoals ze onlangs het bewijs leverden in slechts één overrompelende minuut in De Wereld Draait Door. Town Of Saints heeft al in heel Europa gespeeld en is op dit moment bezig met een Italiaanse tour. Het kan niet lang meer duren voordat Nederland ook voor de bijl gaat door deze ijzersterke debuutplaat.


mij=Snowstar / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven