Red Dragon Cartel – Red Dragon Cartel

Red Dragon Cartel - Red Dragon CartelJarenlang hield Jake E. Lee zich vrijwel afzijdig van de muziekindustrie. Na zijn stints bij Ozzy en Badlands bracht hij nog wel albums uit, vooral solo, maar groot nieuws werd dat nooit. Verder was hij te horen op tribute-albums en verscheen hij plots in een clip van Beggars & Thieves. Vorig jaar kwam het bericht dat hij een nieuwe band had, Red Dragon Cartel. Hij werd in eerste instantie door bassist Ronnie Mancuso (producer van het voornoemde Beggars & Thieves) en Kevin Churko (producer van o.a. Ozzy) overgehaald om toch weer eens aan nieuw materiaal te beginnen. Via audities werden de Britse zanger Darren “D.J.” Smith en de Canadese drummer Jonas Fairley gerecruteerd. Daarnaast werd nog een blik beroemdheden opengetrokken: Robin Zander (Cheap Trick), Paul Di’Anno (ex-Iron Maiden), Rex Brown (Kill Devil Hill), Maria Brink (In This Moment), Todd Kerns en Brent Fitz (Slash) en Sass Jordan. Ook al neemt Brink heel fraai de leadvocalen op “Big Mouth” voor haar rekening, het is het geen ratjetoe van stemmen en stijlen geworden, maar een echt bandalbum. Dat Jake E. Lee nog kan componeren en gitaarspelen is amper een verrassing. De nieuwe zanger Darren “D.J.” Smith is dat wel. In de Canadese metalband Warmachine is hij de drummer(!) en in die hoedanigheid was hij ooit oprichter van AOR-band Harem Scarem. Meneer Smith heeft echter een heerlijke stem, met power en een lekker rauw randje. Misschien niet de meest opvallende stem, maar wel eentje die past bij de bluesy up-tempo rock van Red Dragon Cartel. Mede door het heerlijke gitaarwerk van Jake E. Lee is het muzikaal misschien nog het beste te vergelijken met het solowerk van Slash: wat in de basis hardrock is, krijgt door een randje metal en een toefje punkattitude een extra stoot energie. In de tragere songs als “War Machine” hoor je duidelijk Ozzy terug in de zanglijnen. Jammer genoeg is de productie van Lee, Mancuso en Churko er typisch eentje voor oordoppen. Drums en bas zijn zwaar aangezet en er wordt ook met enige regelmaat bij de zang aan effectknoppen gedraaid. Met uitstekende tracks als “Feeder”, “Fall From The Sky” en “Big Mouth” wordt dat echter ruimschoots goedgemaakt. Jake E. Lee bewandelt geen nieuwe paden, maar laat na al die jaren wel weer horen dat hij nog steeds bij de top hoort.


mij=Frontiers / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven