Spycker – Voted Away

Spycker - Voted AwayAls we muziek een beetje lui definiëren als melodie plus ritme heeft singer/songwriter Michiel Omtzigt een probleem. Hij is bepaald geen toonbeeld van toonvastheid, en alhoewel zijn Duffhuës-achtige lo-fi-folk schreeuwt om een honketonk-stompritme houdt hij het ook op dat vlak consequent minimaal. Toch is Voted Away best een boeiende plaat geworden, wat we dan maar op een wazig (en door recensenten gehaat) begrip als ‘sfeer’ moeten gooien. Dat begint trouwens al bij de geslaagde hoesfoto. Net als de atonale outsider Jandek brengt Spycker in zijn beste liedjes compromisloze, naakte zelfkwelling. ‘Liquor in my body, ugliness inside my head’, jankt hij in “Blind Pig Blues”, een cover van Barbecue Bob. (Ik verzin het niet.) Het liedje klinkt (ook) in deze uitvoering alsof het letterlijk in de goot is opgenomen. Het giet. Misschien horen we daar wel “Le Naissance D’Un Fleuve”, om de vreemde eend uit deze poel van donkere liedjes op te vissen. Spycker laat zijn elektrische gitaar kringetjes draaien, waarna omineuze seventies-synths de rivier richting zee duwen.


mij=Eigen beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven