Booka Shade – Eve

booka_shade-eve.jpgEr zijn van die acts die stiekem geweldige liedjes maken, maar die ze dan verpakken in slaapverwekkend saaie platen. Jamiroquai doet het in de funkpop en Booka Shade doet het in de chillout-techno. Het duo Booka Shade maakt al sinds 1995 muziek, maar ze waren me eigenlijk nog nooit opgevallen. Tot vorig jaar waren hun grootste successen volgens last.fm downtempo nummers als “Body Language”, “Charlotte” en het lange, Minilogue-achtige “In White Rooms”. Het album More uit 2010, dat bijna tot het einde van de band leidde, maakte duidelijk dat Booka Shade beter de Duitse versie van Bonobo kan blijven (lees: live gespeelde chillout-techno met minimal-invloeden) dan meer uptempo liedjes te gaan maken zoals al duizend andere synthpopbands doen. Eve, hun recente vijfde plaat, vernoemd naar de Britse studio waar de plaat werd opgenomen, gaat dan ook weer de vertrouwde trage kant uit. Het album staat – bijna! – vol met nummers met een techno- of minimal-basis, waar dan een uiterst overzichtelijke synthesizermelodie overheen wordt gespannen. Heel Duits, regelmatig op het saaie af. Maar gelukkig zitten er een paar parels van liedjes tussen. “Time’s On My Side” draait om een New Order-achtig lijntje dat wordt uitgevoerd op een melancholieke kampvuurgitaar, maar juist omdat de melodie nooit wordt voltooid blijft hij als een mooie herinnering in je hoofd hangen. Voor “Love Inc” geldt dat nog sterker: het had met die vier akkoorden in het refrein een David Guetta-kraker kunnen zijn, maar in plaats daarvan maakt Booka Shade er een stijlvolle galaparade van, met minimalistisch echoënde handclaps voor traag voortzwierende dansers. Vanwege hun mooie productie moeten “Leema” en “Love Drug” genoemd worden, wegens hun basslijnen op dubstep-diepte. Resident Advisor schrijft erover dat Depeche Mode er een voorbeeld aan kan nemen, en dat is natuurlijk niet waar, maar het maakt wel duidelijk waarom het zo moeilijk is om in dit genre uniek te zijn. Kortom, de schoonheid van Booka Shade ontdek je pas live, of in een Spotify-playlist met alleen hun beste nummers.


mij=Embassy One / Blaufield

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven