Leyla McCalla – Vari-Colored Songs

Leyla McCalla - Vari-Coloured Songs‘A tribute to Langston Hughes’ is de ondertitel van deze cd. Deze Hughes (1902-1967) was een Amerikaanse schrijver en dichter die streed voor Afro-Amerikaanse bewustwording en emancipatie en tegen racisme en discriminatie. Leyla McCalla, dochter van Haïtiaanse immigranten, kreeg als kind al boeken van Langston Hughes van haar ouders en vond zijn werk zo mooi dat het haar wens werd om zijn teksten ooit eens op muziek te zetten. De New Yorkse studeerde af in klassieke cello en verhuisde vervolgens naar New Orleans om daar dichter bij haar Creoolse roots te komen. Tim Duffy, een van de initiatiefnemers van het Music Maker Relief Foundation, een project dat de muzikale tradities van het zuiden van Amerika wil beschermen en promoten, zag haar daar op straat cellostukken van Bach spelen en nam haar onder zijn hoede. Ze trad vervolgens op met Carolina Chocolate Drops en via het financieringsproject Kickstarter kon ze uiteindelijk haar gewenste cd met een muzikale hommage aan Langston Hughes maken. Het resultaat mag er zijn. McCalla vertolkt Hughes’ werk prachtig maar draagt zelf ook een aantal teksten bij. De instrumentatie is akoestisch en buiten dat er incidenteel een shaker het ritme aangeeft zijn er enkel snaarinstrumenten te horen. De cello van McCalla is vaak leidend en klinkt door het plukken aan de snaren vaak heel jazzy en groovy. McCalla vertolkt ook enkele Creoolse traditionals die ze in het Frans zingt. Bij elkaar vormen deze songs een boeket veelkleurige songs, zoals de titel heel juist aangeeft, die tegelijkertijd een mooi beeld geven van de poëzie en muziek van de Afro-Amerikaanse en Creoolse cultuur.


mij=Dixiefrog

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven