Dawn Landes – Bluebird

Dawn Landes - BluebirdAchter sommige albums schuilt soms veel meer dan je in eerste instantie hoort. Zo lijkt Bluebird, het vijfde album van de Amerikaanse Dawn Landes, aanvankelijk een rustige singer-songwriterplaat te zijn in de stijl van Shawn Colvin. Dawn Landes was mij geheel onbekend, maar speurend naar informatie kwam ik te weten dat ze getrouwd is geweest met Josh Ritter. In 2011 zijn ze gescheiden. Ritter verwerkte dit op The Beast in Its Tracks uit 2013 en was zeer duidelijk en persoonlijk in zijn teksten: hij was verlaten en diep treurig maar had gelukkig ook weer een nieuwe liefde gevonden. Dawn Landes verwerkt de scheiding op Bluebird en is een stuk abstracter in haar teksten, blikt weinig terug, zet de schouders eronder en wil vooruit. De koek is duidelijk op, zoals ze zingt in “Try To Make A Fire Burn Again” en dat is pijnlijk, ze moet helemaal opnieuw beginnen, verwoord in het mooie “Heel Toe”. Maar op een gegeven moment zijn de tranen op, zingt ze samen met Norah Jones in het country-achtige “Cry No More”, het leven gaat verder, al blijft dat verlangen naar iemand om bij thuis te komen (“Home”). Bluebird is kant B van het echtscheidingsverhaal van Josh Ritter en Dawn Landes. Tien mooie singer songwriterliedjes die minder persoonlijk zijn dan die van Ritter en dus zomaar op je eigen situatie zouden kunnen slaan. De liedjes klinken warm,intiem en kraakhelder, maar dat mag je verwachten van iemand die vroeger studiotechnicus was bij ondermeer Ryan Adams. Verwacht geen verwijten, modder gooien of schelden op deze break-up plaat maar leun achterover en geniet van deze melancholische afsluiting van een nare periode.


mij=Western Vinyl

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven