Go Go Berlin

Muziek maken is goud voor Go Go Berlin
‘Vind iets dat het waard is om hard voor te werken’, is wat de Deense band Go Go Berlin met hun nieuwe album New Gold wil uitdragen. Het album kwam vorige week uit en Janine vroeg de heren over de start van de band, hun reis, doelen en natuurlijk over New Gold.
Go Go Berlin is een rock ‘n roll band die bestaat uit vijf jongemannen die duidelijk onderdeel zijn van de huidige generatie, waarin het bijna de norm is om je brood te verdienen met hetgeen je leuk vindt. En Go Go Berlin doet dat zeker. Ze zijn nu drieënhalf jaar samen en hebben inmiddels een team van managers om zich heen verzameld en tourplannen voor de herfst van 2014 zijn al gemaakt. Gitarist Mikkel: ‘Mensen vragen ons altijd of muziek maken nu saaier wordt nu het een ‘baan’ is, alsof dat iets slechts is. Het is echter het beste dat kon gebeuren, omdat het betekent dat we ons full time bezig kunnen houden met waar ons hart ligt.’
Go Go Berlin
Ze hebben hard gewerkt om zo ver te komen, ook al omschrijven ze het ontstaan van Go Go Berlin zelf als een ‘Big Bang’. Dat is ongetwijfeld omdat het harde werken niet voelde als werken, maar inderdaad als bezig zijn met het leukste wat er is: muziek maken. Voorafgaand aan hun eerste concert in Eskobar in Silkeborg speelden ze nog nooit eerder in de samenstelling waarin we Go Go Berlin nu kennen. Zanger Christian: ‘We speelden vaker samen in verschillende formaties, maar nooit eerder met ons vijven. Het concert in Eskobar heeft ons gevormd als band’. Leuk feitje: bij het concert waren twaalf mensen aanwezig van wie ze er elf kenden. Het was echter een goede avond met een goede vibe. ‘De mensen achter de bar vonden het tof wat we deden en gaven ons gratis alcohol. Ken je dat gevoel dat je iets doet wat je leuk vindt, en dat je er iets anders bij krijgt wat je ook wilt? We wisten op dat moment dat we verder wilden gaan.’


mij=Interview: Janine
Alle vijf de heren startten op jonge leeftijd met muziek maken. Drummer Christopher: ‘Ik denk dat ik startte met drummen toen ik zes was. Ik kende een jongen in mijn dorp die drummer was. Hij was tien jaar ouder dan ik en ik kan me herinneren dat ik bij hem op bezoek ging. Hij had een grote oefenruimte waar zijn drumkit stond. Ik probeerde het en ik wist: Ik ga drummen. Hij speelt nu overigens met grote Deense acts. Ik probeerde ook gitaar en andere instrumenten, maar in de folkshøjskole begon ik écht met drummen, omdat ik daar het beste in was.’
Christian: ‘Ik begon overigens ook met drummen, maar mijn zus kocht een gitaar, leerde me het tab-systeem en ik zei: ‘oké, zeg je gitaar maar vaarwel!’. Dat is ook hoe ik ben begonnen met zingen, want alleen gitaar spelen is saai.’
Het is te danken aan de folkshøjskole dat de mannen uiteindelijk hun krachten hebben gebundeld. De folkshøjskole in Silkeborg is een school voor uitvoerende kunsten en – uiteraard – kozen ze alle vijf voor de richting muziek. Christian: ‘We hebben dezelfde achtergrond. We woonden in kleine steden waar we niet veel mensen kenden die muziek maken. Dit was onze eerste connectie. Ik heb nog een andere band gehad, die ruk was. Wij hebben echter alle vijf dezelfde intenties en willen dezelfde dingen.’
Ze belandden samen in Eskobar nadat drummer Christoffer de vier anderen vroeg om samen met hem te spelen. Hij had een geregeld, maar hij had echter nog geen band… Een paar weken later stonden ze, zonder te hebben geoefend, samen op het podium en plugden hun instrumenten in. Sinds dat concert hebben ze vele concerten gespeeld, waaronder het befaamde Deense festival Roskilde. Het is echter mede te danken aan het Silkeborg Fire Festival dat ze zo ver zijn gekomen. Bassist Emil: ‘we mochten het even afsluiten. Na afloop keken we elkaar aan en wisten: we gaan dit vaker doen.’
Christian: ‘Het was een keerpunt. De grotere podia is waar het uiteindelijk om draait. We hebben kleinere concerten in kelders gespeeld, wat erg leuk is en zeker zijn charme heeft, maar dat grote podium… dat was een ‘out of body’-ervaring en daar wilden we iedere keer voor gaan. Het was super dat we die show hebben gespeeld, want het semester zat er bijna op, wat betekende dat we niet meer samen zouden wonen.’
Mikkel: ‘Het was alsof we onze tank volgooiden voor een ritje door de woestijn, want na die show kwam een periode zonder enige vooruitgang. Dit concert gaf ons moed en zelfvertrouwen. Zonder die show zou de rit door de woestijn heel moeilijk geweest zijn.’
Christian: ‘Dat was op 21 augustus 2011. Ik herinner me dat omdat ik de toegangscode voor de deur vaak in moest toetsen. De code was de datum. Die zit nu in mijn geheugen gegrift.’
Go Go Berlin
Dit is 2,5 jaar geleden en zoals gezegd is hun debuutalbum New Gold vorige week uitgekomen. Het belangrijkste thema op het album is hun levensinstelling: doen wat je leuk vind en volop van het leven genieten. Als je naar het album luistert, denk je in eerste instantie dat de liedjes over liefde gaan, met titels als “I Want You”, maar Christian ontkent dat met een luid ‘NEE!’. Hij legt uit: ‘Het gaat niet over liefde. Sommige nummers gaan over seks, een andere gaat over het gevoel dat je hebt wanneer liefde niet werkt, maar geen enkel nummer gaat over liefde.’
Waar gaat “I Want You” dan over? ‘Seks. Het gaat over een charmante gast, maar als je onder zijn huid kruipt, denkt hij alleen maar: ‘I want you’.’ Chris gaat verder: ‘Natuurlijk zijn alle nummers gedurende de afgelopen twee jaren geschreven, dus er komen veel onderwerpen aan bod, maar iets vinden om hard voor te werken is wel de kern.’
Mikkel geeft wat meer uitleg over “Bad”, met daarin de tekst ‘I am a bad motherfucker’: ‘Soms, als je een nummer schrijft, ben je in een zekere gemoedstoestand en het is dan alsof je een opname maakt van die toestand. Het ‘a bad motherfucker’ is niet iets dat we altijd zijn, maar het is iets dat iedereen in zichzelf kan vinden: denk aan die keer dat je iets deed waar je ontzettend trots op was en weg liep met opgeheven hoofd.’ Christian voegt toe: ‘Het is cool als mensen dat zo nu en dan in de spiegel kunnen zeggen.’
Natuurlijk kunnen niet alle dagen zo zijn. Iedereen heeft off-days als het aankomt op motivatie. Go Go Berlin heeft nog niet zoveel van zulke dagen gehad, omdat het alleen maar opwaarts gaat met de band. ‘Natuurlijk heb je slechte dagen. En slechte optredens spelen of een slechte recensie krijgen zuigt’, zegt Mikkel, ‘Maar de volgende dag haal je je schouders op en je gaat door.’
Christian: ‘De beste voorbeelden van wat ons motiveert om door te gaan met wat we leuk vinden, zijn de mensen die we tegenkomen dat niet doen. Je ziet bijvoorbeeld aan het gezicht van de boze buschauffeur dat hij zijn werk haat: ik weet gewoon dat wat ik nu doe ook is wat ik moet doen.’
De wereld veroveren is een van de dingen die ze maar al te graag willen doen, afgaand op de dromen en wensen die ze hebben: ze zouden geen nee zeggen tegen Kings of Leon als die band hen vroeg om voor ze te openen. Organist Anders wil in een stadion spelen, maat Christian trekt aan de rem: ‘We gaan stap voor stap verder, spelen in zalen met een capaciteit van 2000 is nog steeds heel vet’. Dan gaat hij verder: ‘Maar, ja, dat wil ik ook. Ik wil de nieuwe Freddie Mercury worden.’

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven